Skip to main content
távközlés

Nyílt hozzáférésű optikai hálózatot építenek ki Hódmezővásárhelyen

Szerző: 2011. március 15.No Comments

„ Magyarországon egyedülálló, nyílt hozzáférésű, szélessávú és korlátlan sebességig bővíthető optikai hálózat épülhet ki Hódmezővásárhelyen.

A szélessávú internet elérésében a megyei jogú városok között Hódmezővásárhely az utolsók között kullog. Ennek elsősorban a meglévő átviteli rendszerek elavultsága, másodsorban a városban működő különböző kommunikációs cégek fejlesztéseinek késlekedése az oka. Ebben hozhat most gyökeres változást, az a viszonylag előrehaladott stádiumban lévő megoldás, amely a város csatornázásával egy időben kialakított kábeles csőhálózat üzembe helyezését tervezi.

Március 10-én sajtótájékoztató keretében Hegedűs Zoltán települési képviselő és Zakar Péter informatikus ismertette az önkormányzat és egy magánbefektető beruházásaként megvalósuló fejlesztést, amelynek segítségével a vásárhelyiek a jövőben a legszélesebb körű és legkorszerűbb szolgáltatásokat, hazánkban a legalacsonyabb áron érhetik el.
Magyarországon egyedülálló, nyílt hozzáférésű és a legmodernebb követelményeknek is megfelelő optikai hálózat épül ki a közeljövőben Hódmezővásárhelyen. Az önkormányzat és az EnterNet 2001 Kft. közös beruházásaként, az Enterhód Kft. égisze alatt megvalósuló fejlesztés eredményeként minden vásárhelyi háztartásban stabil, és szinte korlátlan sebességig bővíthető szélessávú informatikai kapcsolat nyithat új dimenziókat az információ közlés, a szórakozás, az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a foglalkoztatás, vagy a közbiztonság terén. Mint azt Hegedűs Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, a Vásárhelyi Önkormányzat nem kíván szolgáltató lenni, hanem úgy mint egy bárki által használatba vehető autópályaként funkcionál majd, hozta fel hasonlatként Hegedűs, aki a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke is. A piaci verseny adta lehetőségek alapján, olyan szolgáltatások is elérhetővé válhatnak, mint a digitális alapú IPTV műsorelosztás, az akár díjmentes telefonálás, az idősek és betegek távfelügyelete, biztonságtechnikai felügyelet, elektronikus könyvtár, videotéka, de új lehetőségeket jelenthet a távmunka számára is.
Zakar Péter, informatikus, az Enterhód Kft. igazgatótanácsának tagja elmondta, a városnak saját, belső kommunikációs hálózata létesülhet, amelyben a közösségi információk, szolgáltatások személyre szabottan elérhetők és továbbíthatók, mivel közvetlen kapcsolat tartható a hatóságok, hivatalok, intézmények és a lakosság között. Az első ütemben 2500 belvárosi háztartás bekötése a cél. Jelenleg a lakosság 38 százaléka használja az internetet, ám ezzel a fejlesztéssel számuk tovább növelhető.
Mint arról nemrég a Vásárhelyi Hírek beszámolt, az optikai hálózat Magyarországon elsőként nyílt hozzáférésű, így az internet szolgáltatásban érintett piaci szereplők úgy bővíthetik ügyfélkörüket Hódmezővásárhelyen, hogy az nem igényel infrastrukturális beruházást, mivel a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő városi hálózatra csatlakozhatnak.”

Forrás:
Digitális autósztráda, Vásárhelyi hírek, 2011. március 11.
Szélesedő kilátások, Vásárhelyi hírek, 2011. március 7.