Skip to main content
közigazgatás: magyar

Virág: menetrend szerint halad a közigazgatás reformja

Szerző: 2011. március 15.No Comments

„A közigazgatás átalakításában a miniszteri biztosi kompetenciám a jogszabályi, szervezeti előkészítésekre terjed ki. Emellett a költségvetés, szervezetépítés és további alapvető működési kérdések rendezésében is érintett vagyok – ismertette a közigazgatási rendszer átalakításában játszott szerepét Virág Rudolf, a Területi Államigazgatás Fejlesztéssel Kapcsolatos Feladatok Ellátásáért Felelős helyettes államtitkár, miniszteri biztos. Jelenleg az összevont területek egységesítéséről, az integrált kormányablaki rendszer kialakításáról folynak az egyeztetések. 2013-ra pedig a járási szint rendezése marad hátra – sorolta a feladatokat a Rádió Orient stúdiójában a miniszteri biztos.

A területi közigazgatásban 33 dekoncentrált szerv működött. A mostani átalakítás során azok kerültek be az új szervezetbe, amelyeknek erős az ügyfélvonzása – fejtette ki Virág Rudolf, majd hozzátette: indokolt esetben a jövőben további szerveket is bevonhatnak a kormányhivatalok tevékenységébe. A szervezet feladatkörének, kapcsolatrendszerének nagysága indokolttá tette, hogy élére kormánymegbízottak kerüljenek politikusi hozzáértéssel – emelte ki az OrientPress Hírügynökség rádiójának vendége.

Céljaink között szerepel a megyei kormányhivatalok gördülékeny, arányos szerkezetű működése. Emellett a jelenleg kistérségként működő egységeket 2013-tól a járási szint megújításával alakítanánk át. Integráltabb, összefogottabb igazgatást szeretnénk létrehozni, melyhez egy komplett, egységes ügyfélszolgálati felület kapcsolódna – ismertette Virág Rudolf a jövőben várható változásokat, majd kiemelte: a közigazgatás átalakítása tervszerűen, az elfogadott menetrendi tempóban halad.

A kormányhivatalok megalakulásával az eddig 14 helyre osztott szervezeti irányítás egyetlen szervezetben összpontosul. A 20 hivatal a költségvetési gazdálkodást, a személyi feltételek biztosítását menedzseli, továbbá kézben tartja a nyilvántartásokat, kezeli a szakmai feladatokat. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján az állampolgárok előtt még nem vált ismertté az új rendszer. A lehetőségeket, a gyorsabb ügyintézést meg kell ismertetnünk a lakossággal. A közigazgatás átalakításának folyamata során felértékelődtek a kreatív, fejlődésre-képes egyének, csoportok, melyek nagymértékben elősegíthetik a rendszer további korszerűsödését– írta le a miniszteri biztos a kormányhivatalok működését.

Fontos azonban tudni, hogy a kormányhivatalok egységes működése nem jelent teljes uniformizálást: nem homogén szervezeteket hoztunk létre – hangsúlyozta a Rádió Orient stúdiójának vendége, majd hozzátette: a megyék sajátos közigazgatási kultúrájához igazodnak a hivatalok. Az egységesebb szerkezet mellett a sajátosságokra való figyelem is helyet kap. Az elkövetkezendő három hónap feladatai közé az összevonás által létrejött működési alrendszerek összekapcsolása, a 2013-ra tervezett integrált ügyfélszolgálati iroda fejlesztésének beindítása, illetve a járási struktúra előkészítése kerül. Emellett a 20-25 ezer fős személyi állomány számára is világossá kell tennünk a változásokat, az átalakuló feladatköröket – emelte ki Virág Rudolf. ”

Forrás:
Virág: menetrend szerint halad a közigazgatás reformja, OrientPress, 2011. március 11.