Skip to main content
távközlés

Jöhet egy újabb mobiltelefon-szolgáltató?

Szerző: 2011. március 20.No Comments

„Lehet, hogy rövid időn belül teljesül a piaci szereplők régi álma, s hozzájuthatnak a 900 MHz-es frekvenciához. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ugyanis a napokban bejelentette, hogy a közeljövőben kiírhatják a szabad – például 900 MHz-es – frekvenciák hasznosítására vonatkozó pályázatot. Az egyelőre nem ismert, hogy a kormányzat milyen konstrukcióban kívánja értékesíteni a frekvenciahasználati jogot – az érintett társaságok elképzelése szerint nyílt árverés útján kellene hasznosítani azt -, s az vihetné ezt a sávot, aki többet ígér érte.

Az is a frekvencia hasznosítása mellett szól, hogy a mobiltelefon-társaságok 3G hálózata (ami a lakosság 60-70 százalékát fedi le) tovább nem növelhető gazdaságosan, márpedig jelenleg több mint ezer olyan település van az országban, ahol nincs internet. A frekvencia értékesítése tehát rendkívül fontos lenne a vidék felzárkóztatásának érdekében, valamint a verseny élénkítése szempontjából is.

A 900-as frekvencia hasznosítása a korábbiakhoz képest azért is sürgős, mert a tavaly év végén elfogadott médiatörvény a digitális átállás időpontját legalább egy évvel elhalasztotta, így viszont nem világos, hogy az átállás nyomán felszabaduló, „digitális hozadék” néven is ismert 800 MHz-es sáv – amelyet tipikusan szintén új (negyedik generációs) szélessávú mobilalkalmazások használhatnak majd – mikor lesz elérhető a pályázók számára. Fellegi egyébként nem csupán a 900 MHz-es frekvencia pályáztatását helyezte kilátásba, hanem a „szabadon lévőkét”, így tehát elképzelhető, hogy újra napirendre kerül a 450 MHz-es frekvencia hasznosítása is. Az előző kormány ugyanis már tett kísérletet a 450 MHz-es frekvencia eladására, de eredménytelenül. Mindkét frekvenciatartomány előnye, hogy viszonylag költséghatékonyan lehetne rajta mobilinternet-szolgáltatást nyújtani.

Ismét szóba került egy újabb mobilszolgáltató megjelenése is, Fellegi – mint elmondta – személy szerint kívánatosnak tartaná egy negyedik mobiltelefon-társaság megjelenését, de azt a befektetőknek kell eldönteniük, hogy belépnek-e erre a piacra vagy sem. A kormányzat feladata ennek kapcsán, hogy nyitva tartsa ennek lehetőségét – tette hozzá a tárcavezető.”

Szerkesztői megjegyzés: Nehéz elképzelni, hogy ahova nem tartották érdemes kiépíteni a 3G-t, vagyis semmilyen infrastruktúra nincs, ott miért építenék ki a mobil Internethez szükséges infrastruktúrát. Továbbá a mobil távközléshez is szükség van (lenne) országos optikai hálózatra. Anélkül nem fog menni.
Forrás:
Jöhet egy újabb mobiltelefon-szolgáltató?, SG.hu, 2011. március 19.