“A közigazgatásnak ki kell szolgálnia a magyar társadalmat!”

„A korábbiakhoz képest nyitottabbnak, érthetőbbnek, szerethetőbbnek kell lennie a közigazgatásnak, amelynek ki kell szolgálnia a magyar társadalmat – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára a tárca szombati nyílt napján tartott előadásában.

Gál András Levente kifejtette, a várhatóan két héten belül olvasható, a közigazgatás reformját tartalmazó Magyary Program jelmondata: “a haza üdvére és a köz szolgálatában”. Az elmúlt időszakban ugyanis – folytatta – “a hivatalnokok cinizmusa talán a kelleténél is nagyobb volt”, ezért vissza kell hozni azt a – például a honvédségnél meglévő – mentalitást, hogy “én a hazát szolgálom”.

Az államtitkár hangsúlyozta, a közigazgatás személyzeti oldalán is a nyitottság a cél: szakítani akarnak azzal a gyakorlattal, amely szerint az az ideális köztisztviselő, aki a diplomától a nyugdíjig “ugyanabban a szobában, ugyanazon aranyhal meg páfrány mellett ül”, és ha még hibázik, sem lehet elküldeni. Váltani kell ezzel a paradigmával, így ugyanis nem lehet hatékony tevékenységet folytatni – emelte ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy azt az ügyintézőt, akinek az említett életpálya az álma, meg kell becsülni, de például egy kodifikátor vagy egy nemzetközi diplomata életkarrierjéhez a piacon, illetve a külföldön szerzett tapasztalat is hozzátartozik.

Gál András Levente szerint a 2012. január 1-jén létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel a képzés is nyitott lesz arra, hogy átjárható legyen a közigazgatás.

A nagy eljárási törvények módosítását érintően szólt arról is, hogy a terveik szerint még a nyár előtt megváltozó közbeszerzési törvény esetében a cél az, hogy 400-ról 100-ra csökkenjen a jogszabály paragrafusainak száma.”

Forrás:
“A közigazgatásnak ki kell szolgálnia a magyar társadalmat!”, Fidesz.hu,

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.