Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tanácskozás az önkormányzati rendszer átalakításának irányairól (II. rész)

Szerző: 2011. március 21.No Comments

„A közigazgatás átalakítása a kormányprogram része, vezette be előadását Rétvári Bence, majd a január elsejével felállt kormányhivatalok működési filozófiáját, irányítási struktúráját ismertette. A következő átalakítást 2013-ra tervezik, a járási szint bevezetésével, ami nem önkormányzati szint lesz, hanem a közigazgatás új eleme. Ennek a tervezett bevezetése orvosolja azt az önkormányzati problémát, hogy számos, az államtól megkapott feladat ellátására nincs forrása. Kormányzati pozícióból a járási rendszert az esélyegyenlőség érvényesülése szempontjából tartják fontosnak: bárhol szülessen egy magyar állampolgár, alapvető esélyei azonosak legyenek. A járási székhelyeken is lesznek kormányablakok, amelyek gyorsabb, koordináltabb működést tesznek lehetővé. A járási szint bevezetése előtt elegendő idő áll rendelkezésre az önkormányzatokkal való egyeztetésre.
Az önkormányzatiság, mint érték, nem jelenik meg az új Alkotmányban. Erre hívta fel a figyelmet Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára. Mint azt előadásában elmondta, a jelenlegi tervezetből nagy változások nem olvashatók ki, mint ahogy az sem, milyen filozófia mentén akarja az állam újrafogalmazni az irányítási rendszert. Sajnálatosnak nevezte, hogy az önkormányzatok az eladósodások miatt az elmúlt időszakban egyfajta bűnbak szerepbe csúsztak bele. Már Széchenyi óta tudjuk, hogy hitelre szükség van, mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gond nem a fejlesztési, hanem a működésre fordított hitelekkel van.”

Forrás:
Tanácskozás az önkormányzati rendszer átalakításának irányairól (II. rész), Önkormányzati Sajtószolgálat, 2011. március 18.