Suba az uniós hálózatbiztonsági ügynökség alelnöke lett

„Suba Ferencet választotta kedden alelnökének az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA). Ez az uniós ügynökség IT-biztonsági problémákkal foglalkozik, hogy elkerüljék az Észtországban több napos fennakadást okozó rendszerleálláshoz hasonló eseteket az EU-s kormányzati rendszerekben. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár a mai kapcsolódó sajtóeseményre több más bejelentéssel is érkezett.

Nyitrai Zsolt több más fontos bejelentést is tett. E szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban megkezdik egy hálózatbiztonsági törvény előkészítését, ami Nyitrai reményei szerint bírja majd az ellenzék támogatását éppúgy, mint az a nemzeti adatvagyon esetében történt.

Nyitrai arról is szólt, hogy várhatóan április 14. és 15. között Balatonfüreden uniós távközlési miniszterek és Neelie Kroes részvételével nemzetközi konferencián vitatják meg az aktuális, kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos kérdéseket.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a soros EU elnökség alatt Magyarország szeretné az ENISA működésével kapcsolatos bizonytalanságokat megszüntetni, és az ügynökség 2012-ben lejáró mandátumát meghosszabbíttatni. Nyitrai Zsolt azt mondta, hogy az uniós távközlési miniszterek várhatóan május 27-i tanácsülésükön 18 hónappal hosszabbítják meg az ENISA mandátumát. A Computerworld kérdésére, hogy miért csak ilyen rövid időre vonatkozik a mandátumhosszabbítás, Nyitrai Zsolt és Suba Ferenc azt mondta, hogy a másfél év időtartamú hosszabbítással párhuzamosan folyik az ügynökség hosszú távú jövőjével kapcsolatos egyeztetés is, de ez ügyben sok EU-s érdeket kell összeegyeztetni és a szükséges kompromisszumokat megkötni. A kompromisszumok megkötése időigényes, de addig is, amíg ez megszületik, meg kell oldani az ENISA helyzetét legalább erre a 18 hónapra – hangoztatták.”

Forrás:
Suba az uniós hálózatbiztonsági ügynökség alelnöke lett, Computerworld, 2011. március 23.

A bejegyzés kategóriája: informatika
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.