Skip to main content
távközlés

Állami mobilcég épülhet?

Szerző: 2011. március 25.március 28th, 2011One Comment

„Mint tegnap megírtuk, állami szinten kalkulálnak egy új piaci szereplő megjelenésének elősegítésével, s esetleg az abban való részvétellel. A CCG tanulmánya szerint is az egyik reálisan kivitelezhető forgatókönyv, hogy a meglévő állami tulajdonú gerinchálózat felhasználásával és fejlesztésével, a magántőke közreműködésével, valamint a meglévő negyedik frekvenciacsomaggal létrehozható egy olyan kisebb, részben állami, nagyobb részben magáncég, amely felépít egy negyedik infrastruktúrát. (Az állam több országos adatátviteli gerinchálózat felett is rendelkezik, a MÁV, és a Magyar Villamos Művek, valamint Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet is saját optikai hálózatot épített ki, ezek számottevő kihasználatlan kapacitás mellett üzemelnek.) Ez beruházásokat és fejlesztéseket is jelentene.

A szcenárió szerint a hálózatot bérbe lehetne adni a piacon megjelenni szándékozó virtuális szolgáltatóknak – természetesen az állam által szabályozott és alacsony áron. Vagyis az esetleges állami résztulajdonú cég nagykereskedő lehetne. A CCG szerint a közös platform a mobilinternet, hiszen ez a piac bővül a leggyorsabban, ez a gazdaság igazi hajtóereje. Az országos hálózat kiépítését 160 milliárd forintra taksálja a tanácsadó cég, ám mint Turi Ferenc ügyvezető elmondta: ezt 15 éves távlatban kellene beruházni (a korábbi tender is 15 évvel számolt), s azzal nem foglalkoztak, hogy ezt állami vagy magánforrások biztosítják, mint ahogy azzal sem, hogy egy ilyen cég a későbbiekben mennyivel gyarapítaná, vagy vágná meg a költségvetést. Ez részletes hatástanulmányok kérdése.

A felvázolt forgatókönyv minimum érdekes: részben azért mert tartalmat adhat Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azon kijelentésének, hogy a korábban Nemzeti Digitális Közmű néven ismert projektet új műszaki és egyéb tartalommal kívánják megvalósítani. Vagyis, a gerinchálózat mellett az új műszaki tartalom a rádiós alaphálózat lenne, az egyéb tartalmat pedig adhatnák a virtuális szolgáltatók, a hálózat bérlői. De az elgondolás beleillik a Digitális Megújulás Cselekvési Tervbe is, amely célul tűzte ki, hogy ne legyen olyan település, amely nem fér hozzá a széles sávú internethez.”

Forrás:
Állami mobilcég épülhet?, Varga G. Gábor, Népszabadság, 2011. március 23.
Lásd még:
Sajtóközlemény, Capitol Consulting Group, 2011. március 22. (pdf)
Legyen-e állami a 4. magyar mobilszolgáltató?, Capitol Consulting Group, 2011. március 22. (pdf)