Konferencia az európai területi társulások jegyében

„A határon átnyúló fejlesztések lehetőségeinek bővítéséről tartanak keddtől kétnapos konferenciát Gödöllőn. Az európai területi társulás és a többszintű kormányzás című rendezvény a soros magyar EU-elnökséghez kapcsolódik.

Az európai területi társulás (ETT) intézménye az önkormányzatoknak, régióknak és államoknak ad együttműködési lehetőséget, a csoportosulás többek között munkahelyteremtő, közlekedési, környezetvédelmi, energiafelhasználási, kutatás-fejlesztési, oktatási-nevelési, kulturális, idegenforgalmi, szociális és sportcélokra alakítható – olvasható a tanácskozást szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott háttéranyagában.

A jogi személyiséggel felruházott ETT létrehozását az EU Régiók Bizottsága kezdeményezte 2006-ban, a társulás lehetőségével az uniós források hatékonyabb felhasználását is próbálta ösztönözni. Mivel az ETT-re vonatkozó jogi szabályozás minden tagállamban alkalmazandó, bárhol azonos feltételekkel hozható létre ilyen csoportosulás. A magyar EU-elnökségnek egyik kiemelt témája a határ menti területi együttműködés.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára korábban egy brüsszeli konferencián úgy fogalmazott, hogy Magyarország az európai területi társulások motorja akar lenni. Magyarországon három bejegyzett ETT van: Ister-Granum, Abaúj az Abaújban, Ung-Tisza-Túr-Sajó; Európában eddig mintegy tucatnyi alakult.”

Forrás:
Konferencia az európai területi társulások jegyében, Magyar Nemzet, 2011. március 21.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Konferencia az európai területi társulások jegyében

  1. Visszajelzés: Európai területi társulás alakulhat magyar és szlovák részvétellel | eGov Hírlevél

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.