Skip to main content
politikai informatika

Közösségi média és politikai aktivizmus

Szerző: 2011. március 28.No Comments

„Egyre többen használják politikai célokra, tömegek szervezésére a közösségi médiát. Ezzel a Facebook, a Twitter vagy a Google kezébe olyan hatalom került, amellyel mozgalmak, sőt országok sorsát befolyásolhatják. E profitorientált internetes cégeknek máris el kellett dönteniük, megvédik-e a tunéziai felhasználók adatait, lehet-e álnéven tüntetést szervezni, vagy hogy eleget tesznek-e egy autoriter rezsim cenzúrára irányuló kérésének. Vajon minek alapján döntenek a Szilícium-völgy óriásai?

A tunéziai forradalom első napjai, azaz tavaly december óta a világsajtó egyik kedvenc fordulata a „Facebook-forradalom”. Ezzel egy időben kezdődött a vita arról, hogy valóban kulcsszerepet játszottak-e a közösségi oldalak az észak-afrikai eseményekben, a tunéziai Ben Ali és az egyiptomi Hoszni Mubarak megbuktatásában. Hiszen forradalmak az internet megjelenése előtt is voltak, a történelemben már számtalanszor sikerült tömegeket mobilizálni a Twitter nélkül is. Egy azonban biztos: az északafrikai fiatalok ezeket az eszközöket választották arra, hogy megszervezzék magukat. Igaz, ez azzal is járt, hogy amikor Ghonim a Facebookon hirdette meg az egyiptomi „harag napját”, egyben a kaliforniai óriáscég kezébe helyezte a mozgalom sorsát is. Ugyanígy tettek néhány héttel korábban a tunéziai tüntetők is, akik a forrongások kitörése után tízezrével csatlakoztak a közösségi oldalhoz. Az amerikai lap, a The Atlantic szerint a Facebooknak január 8-ra több százezerrel több tunéziai felhasználója volt, mint a tüntetések előtt, az észak-afrikai országbeli tagok pedig átlagosan kétszer annyi időt kezdtek az oldalon tölteni, mint korábban.

– A Facebook azon szabálya, hogy mindenki csak valódi névvel használhatja az oldalt, része a brandnek, a magukról közvetített képnek. Ám nagyon rosszul érinti azokat a felhasználókat, akik diktatórikus rezsimekben élnek – mondta lapunknak Jillian York, a Harvard Berkman Center for the Internet and Society munkatársa. A közösségi média ismert kutatója hangsúlyozza: az említett cégeknek van bizonyos hatalmuk az események felett, és felelősséggel tartoznak azért, hogy autoriter vezetésű országokban is biztonsággal használhassák őket a felhasználók. ”

Forrás:
Köszönjük, Facebook! Az észak-afrikai tüntetők hálásak, de van-e rá valódi okuk?, Kőműves Anita, Népszabadság, 2011. március 27.