Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Megállapodás az elektronikus hallgatói választás kiterjesztéséről

Szerző: 2011. március 30.No Comments

„Az Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai program kiemelt prioritásként kezeli a gyakorlatorientált digitális tudást és ennek részeként az elektronikus választást. Hogy az internetes szavazás a jövőben minél szélesebb körben megvalósulhasson, Mihalovics Péter miniszteri biztos, együttműködési megállapodást kötött Nagy Dávid HÖOK-elnökkel és Horváth Dáviddal, a NetMiniszterelnök online verseny nyertesével, az internetezők választott képviselőjével.

Az Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai program kiemelt prioritásként kezeli a gyakorlatorientált digitális tudást és ennek részeként az elektronikus választást. Hogy az internetes szavazás a jövőben minél szélesebb körben megvalósulhasson, Mihalovics Péter miniszteri biztos, együttműködési megállapodást kötött Nagy Dávid HÖOK-elnökkel és Horváth Dáviddal, a NetMiniszterelnök online verseny nyertesével, az internetezők választott képviselőjével.
Az Új Nemzedék Jövőjéért Program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, a HÖOK elnöke és a NetMiniszterelnök az elmúlt héten tartott szakmai találkozón közösen megerősítették, hogy az ifjúságpolitikai kérdésekben való együttműködés konkrét kezdeményezésekben is testet ölthet, a résztvevők által ismertetett szakmai elképzelések megegyeznek.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a papíralapú szavazások megtartása mellett, előremutató lenne minél szélesebb körben terjeszteni az elektronikus HÖK-választás lehetőségét. Példaértékűnek és továbbgondolásra is alkalmasnak tartották pl. a BME Villamosmérnöki Karán megtartott képviselőválasztást. Eddigi tapasztalatok alapján ez az újonnan meghonosított technika nagyban hozzájárulhat, hogy minél többen szavazzanak; azaz a demokráciában való aktív részvételre ösztönözhet, ami az egyik alapvető célja az Új Nemzedék Jövőjéért programnak.”

Előzmény:

„“Jelenleg több mint 360 000 felsőoktatásban tanulót képviselünk és olyan kérdéseket feszegetünk, amelyekkel időszerű lenne foglalkozni. Úgy vettük észre, hogy Nyitrai Zsolt államtitkár úr nyitott az újításokra, ezért fordulunk hozzá” – nyilatkozta Nagy Dávid. “Az elektronikus hallgatói választások lehetősége és a gyorsított ügyfélkapu regisztráció sokat segítene a hallgatók digitális készségeinek kialakításában. Én a saját programomat képviselve kerestem fel a HÖOK-ot, akik jó elképzelésnek találták a felvetéseimet. Leültünk átbeszélni a dolgokat és rájöttünk, hogy egyeznek az elképzeléseink.” – folytatta Horváth Dávid.

Az elektronikus hallgatói választás már nem elképzelhetetlen. 2010 novemberében ugyanis a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a hallgatói választások részben elektronikus úton történtek. Az e-szavazás kísérleti jelleggel zajlott, emellett a hallgatóknak lehetősége volt hagyományos urnás rendszerben is leadni a szavazatukat. A tapasztalatok alapján az elektronikus szavazás lehetősége – újszerűsége ellenére – 15-20 százalékkal növelte a szavazáson részt vevő hallgatók számát.”

Forrás:
Megállapodás született az elektronikus szavazás kiterjesztéséről, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatásért Felelős Államtitkárság, 2011. március 30.
E-választást szeretnének a diákok, Fn.hu, 2011. március 18.