Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Alkotmánymódosítást érhetnek el a netpolgárok

Szerző: 2011. április 3.No Comments

„Születéstől kezdve állampolgári e-mail cím, az elektronikus ügyintézéshez szükséges kódok – egyebek mellett ez szerepel a készülő alaptörvényhez Ivády Gábor független képviselő nemrég benyújtott módosító javaslatában. A módosító javaslatba az öt hónapja indult webalkotmany.hu oldal látogatói által leginkább támogatott ötletek kerültek be.
Az internetes e-demokrácia portál kezdeményezője, Pettkó András – volt országgyűlési képviselő – vasárnapi közleménye szerint a www.webalkotmany.hu oldalhoz már több mint 2500 netpolgár csatlakozott. A javaslataik alapján Ivády Gábor független képviselő nyújtott be módosítást az alaptörvényhez, a javaslatokat átdolgozva, de lényegükön nem változtatva.

A benyújtó indoklása szerint a nemzeti alkotmányból a XXI. században nem hiányozhat egy részletes hírközlési, informatikai fejezet. Ennek a területnek a megerősödésétől ugyanis a benyújtó szerint nagymértékben függ Magyarország fejlődése.

A benyújtó Ivády Gábor szerint az informatikai rendszerek fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az adatvédelmére is annak érdekében, hogy az állami ügyintézés során személyes adatok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Magyarország minden állampolgára számára születése pillanatától biztosítani kell az elektronikus ügyintézéshez szükséges azonosító kódokat, állampolgári e-mail címet. Az állampolgár nagykorúságáig az állampolgári e-mail címének, azonosítójának kezelésének joga és kötelessége a szülőt, gyámot terheli.

Az internetes e-demokrácia portál kezdeményezője Pettkó András bízik benne, hogy az országgyűlés támogatni fogja a benyújtott módosító csomagot.”

Forrás:
Alkotmánymódosítást érhetnek el a netpolgárok, Hírszerző.hu, 2011. április 3.