Skip to main content
közigazgatás: magyar

Gulyás Gergely véleménye a készülő új ombudsmani szerkezetről

Szerző: 2011. április 3.No Comments

„Eddig négy országgyűlési biztos őrködött bizonyos területek – például az állampolgári és a kisebbségi jogok – fölött, az új alkotmány-tervezet azonban változtatna az eddigi struktúrán. Hogyan kívánják módosítani az ombudsmani szervezetet?

Ez az egyik fő vitapontja az alkotmányozásnak. Akár a nemzetközi modelleket nézzük, akár a mi szándékainkat, úgy gondolom, hogy méltányolható törekvés, hogy egy egységes országgyűlési biztosi hivatal legyen egy általános biztossal az élén. Helyettesként a jelenlegi két másik biztosi terület is megmarad, a posztot pedig ugyanazok a személyek tölthetik be, mint eddig. Tehát ez a döntés nem személyek ellen irányul, Európa 49 országából 40-ben ilyen rendszer van. Ez az új szabályozás lehetővé tenné, hogy világosabb erőviszonyok alakuljanak ki, és az ombudsmanok jelenlegi ügyeik mellett más témákkal is foglalkozzanak.

Az adatvédelem kérdése az egy külön ügy, ott egy független hatóság az információszabadságnak, az adatok védelmének, a közérdekű adatok nyilvánosságának a kérdését sokkal jobban el tudja látni, mint ahogyan ezt egy ombudsmani struktúrán belül lehetséges. Ebben egyetértés van a jelenlegi biztossal, és a korábbi adatvédelmi biztosnak, Péterfalvi Attilának is ez a véleménye.”

Forrás:
Interjú a Fidesz.hu-n, 2011. április 2.