Skip to main content
közigazgatás: magyar

Minden önkormányzat marad

Szerző: 2011. április 3.No Comments

„Az önkormányzati államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy az önkormányzati rendszerre vonatkozó kormányzati elképzelések nincsenek kőbe vésve, a program végrehajtásához a politika támogatása szükséges. Az elmúlt időszakban írásban kérték az önkormányzati érdekszövetségek véleményét, a jövőben személyes egyeztetéseket kezdeményeznek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt 20 évben kialakult önkormányzati rendszer értékeit meg kell őrizni, ugyanakkor nem kerülhető el az önkormányzati rendszer teljes átalakítása. Ugyanis az nem járható út, ahogy az elmúlt nyolc évben az önkormányzatok eladósodtak, a települések jelentős része adósságcsapdában vergődik. A mai napig nem ismert, hogy valójában mennyi az önkormányzatok adósságállománya, és hogy a kötvényekre milyen hatással van az ingadozó árfolyam. Ma nem tudni, hogy az önkormányzati rendszer mennyi adósságot termel.

Alapvető cél: olyan rendszer létrehozása, amely nem termeli az önkormányzatok működésbeli hiányát – hangsúlyozta Tállai András. Majd megjegyezte, hogy az oktatás, az egészségügy és az államigazgatás területén újra szabályozzák a feladatellátást.

A közoktatás területén nagyobb állami szerepet vállalnak. A jövőben az állam vállalná a személyi jellegű kiadások fedezését, ezzel együtt szakmai irányításba is részt vesznek. (Az intézményvezetők kinevezését is érinti a változás, persze az önkormányzatoknak egyetértési joguk lesz). Az intézmények működtetése továbbra is önkormányzati feladat.
Az állami feladatok megszervezésekor a középszintű járási hivatalok létrehozását tervezi a kormányzat (építésügy, gyámügy, okmányiroda stb.) Az önkormányzatok akkor működnek jól, ha a járási kormányhivatalokkal megfelelő kapcsolatot alakítanak ki.

Tállai András cáfolta azt a hírt, hogy csökkentenék az önkormányzatok számát: úgy fogalmazott, hogy a jövőben minden településen megmarad az önkormányzás alapjoga, minden településnek joga van képviselő-testületet és polgármestert választani. Az önkormányzat feladata a közszolgáltatás megszervezése.”

Forrás:
Minden önkormányzat marad, Csiky Ildikó, ÖNkorNet, 2011. március 29.