Skip to main content
közigazgatás: magyar

Három szerv hoz pénzt a kormányhivatal konyhájára

Szerző: 2011. április 4.No Comments

„Újabb állomásához érkezett a Békés Megyei Kormányhivatal „roadshow-ja”, bemutatkozó körútja Békéscsabán. A mai szakmai tájékoztatón a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága került terítékre a Gyulai úti Panoráma Hotelben, ahol természetesen a vetőmagágazat és a vetőmag-előállítás helyzete is szóba került.

Egészen a legutóbbi időkig 33 úgynevezett dekoncentrált szervre tagozódott a magyar közigazgatás, amellyel szemben bizony értetlenül álltak a nyugat-európai közigazgatási szakemberek, hangsúlyozta Erdős Norbert kormánymegbízott. Országosan 17-et, Békés megyében 14-et sikerült egy kalap alá venni 2011. január elsejei hatállyal. „A vetőmagot előállító növényvédelmisek azért érdemelnek kitüntetett figyelmet, mert a kormányhivatalon belül a három pénzt hozó államigazgatási szerv egyikéhez tartoznak. A másik kettő a közlekedésfelügyelet és a földhivatal. Ezeket, ugye, illik megbecsülni.”

A 2007. január elsején megalakult megyei mezőgazdasági és szakigazgatási hivatal (MgSZH) kísérleti telepek átszervezése folytán bekövetkezett kalandos működését Jordán László elnökhelyettes mutatta be. Az elmúlt évi kormányváltással nem csak személyi értelemben, hanem szerkezetileg is megújult az MgSZH, amely elsősorban szakmai irányítást, felügyeletet és koordinációt lát el. Mint megjegyezte, a növény és az állat, valamint a bor köré csoportosították a rendszert – a növényvédelem és a vetőmag-felügyelet közötti párhuzamokat ki kell küszöbölni. Mivel az elsőfokú hatósági tevékenységgel nem foglalkozó fajtakísérleti osztály szellemisége kissé idegen a kormányhivataltól, nem találkozik ügyfelekkel, visszahelyezték a központba.”

Forrás:
Három szerv hoz pénzt a kormányhivatal konyhájára, Dóczi Magdolna, hír6.hu, 2011. március 31.