Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Ilyen még nem volt Magyarországon

Szerző: 2011. április 5.április 10th, 2011No Comments

„A népszámlálások történetében most először háromféle válaszadási mód közül lehet választani: az elektronikus vagy papíralapú önkitöltéses, illetve az interjús válaszadás között.

Az igazi újdonság az, hogy a kérdőívet az adatfelvétel első időszakában, október 1-16. között az interneten keresztül, elektronikusan is ki lehet tölteni. A számlálóbiztosok szeptember utolsó napjaiban minden lakcímre eljuttatják a kérdőíveket és az internetes kitöltéshez szükséges azonosítókat, október első két hetében pedig mindenkit felkeresnek.

Akik papíron, saját maguk kívánnak válaszolni, azoknál a számlálóbiztos annyi kérdőívet hagy ott, ahányan az adott lakásban laknak. Akik nem szeretnének maguk fáradni a kitöltéssel, azoknál a számlálóbiztos tölti ki a kérdőívet. Azokat pedig, akik október 16-ig sem papír, sem elektronikus formában még nem válaszoltak a kérdésekre, ismét felkeresi a számlálóbiztos, hogy felvegye adataikat. Október 16. után interneten keresztül már nem lehet kitölteni a kérdőívet.

Az adatbeviteli és feldolgozási feladatok informatikai infrastruktúráját a Delta Informatikai Zrt. biztosítja 111,3 millió forintért. A körzetesítés támogató alkalmazását a Bull Magyarország Kft. fejlesztette ki 124,8 millió forintért, míg az adatgyűjtést támogató rendszer beszerzését az IQSYS Zrt. nyerte meg 288,7 millió forintért. Jelenleg folyamatban van a népszámlálás kérdőíveinek, segédleteinek és egyéb nyomtatványainak előállítására és szállítására kiírt közbeszerzés, továbbá a papír alapú kérdőíveinek optikai karakterfelismerésen alapuló adatbeviteli rendszerének kialakítására és működtetésére szóló eljárás, valamint két kommunikációs tender is: a médiavásárlásra, illetve a népszámlálással kapcsolatos tájékoztatóanyagok beszerzésére.

Szakértői szerződéseket is kötött a KSH a lebonyolítás támogatására, így informatikai feladatokra a Stratis Kft.-vel 193,8 millió forintért, továbbá e céggel a központi adatbeviteli szolgáltatás megvalósításának informatikai szakértői támogatására is megállapodást kötött 27,4 millió forintért. Az informatikai beszerzések jogi, közbeszerzési szakértői támogatására pedig a Réti, Antal, Mádl ügyvédi irodával szerződtek hatmillió forintért.”

Forrás:
Ilyen még nem volt Magyarországon, Napi Gazdaság, 2011. április 4.