Skip to main content
informatika

Naponta egy komoly bevetést végez az internetbiztonsági központ

Szerző: 2011. április 5.No Comments

„A kormányzati és egyéb, kritikus adatokat kezelő hálózatok biztonságára hazánkban is külön központ ügyel. A közvélemény sokszor – tévesen – „internetrendőrségnek” hívja ezt a szervezetet. Egy kormányrendelet értelmében a Puskás Tivadar Közalapítvány által működtetett Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (a nemzetközi szervezetekben akkreditált nevén: CERT-Hungary) végzi el ezt a feladatot. Ők működtetik a sürgősségi reagálóegységet, vagyis a CERT-et.

A CERT egy mozaikszó, amely egy angol szóösszetételnek, a „Computer Emergency Response Team”-nek a rövidítése. Jelentése egy olyan csapat, amelyik megfelelő technikai háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy időben kezeljen minden kritikus, információs infrastruktúrára veszélyes internetes eseményt. Röviden a CERT egy Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység – olvasható a CERT honlapján.

A médiából tudható, hogy szinte naponta éri hackertámadás a bankokat, újságokat vagy a kormányzati portálokat. Mi igaz ebből?

Dr. Angyal Zoltán, a CERT-Hungary vezetője éves jelentésükre hivatkozik. Ebben az szerepel, hogy a CERT-Hungary, a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ a 2010-es év során összesen 301 incidensbejelentést kezelt, ennek nagy része közepes kockázati besorolású volt. A legnagyobb számban adathalász-tevékenységet észleltek, de a káros szoftverek terjesztése kapcsán is érkeztek bejelentések. A rendszerhozzáférési kísérletek – hackertámadások – miatt érkezik szinte minden 10. bejelentés (11 százalék). Érdekes, hogy a bejelentések többnyire külföldi partnerszervezetektől érkeztek, és több mint 90 százalékban hazai káros tevékenységgel voltak összefüggésben.

A számokból is látszik, hogy naponta átlagosan egy kiugró bevetésük mindig van. Ilyenkor szakembereiknek azonnal intézkedniük kell a támadások elhárítása ügyében. Nem mindig a jól felkészült és tudatos hackerek jelentik azonban a legnagyobb veszélyt. Mint ahogy a honlapjukon is olvasható éves jelentésükből látszik, a sérülékeny szoftverekről több ezer információt publikáltak, főleg a Microsoft termékei miatt lehetnek gondban az informatikai rendszerek használói.”

Forrás:
Naponta egy komoly bevetést végez az internetbiztonsági központ, Népszabadság, 2011. április 4.