Skip to main content
közigazgatás: magyar

A II. Magyary-Emlékkonferencián dr. Kis Norbert a kormánytisztviselői életpályáról tartott előadást

Szerző: 2011. április 6.No Comments

„A 2011. március 24-én megrendezett II. Magyary Zoltán-Emlékkonferencia témája a közszolgálati életpálya jelenlegi helyzete volt, kitekintéssel a jövőben tervezett átalakításokra. A rendezvénynek a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara adott otthont, szervezését a Magyary Zoltán Szakkollégium és a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság vállalta magára.

Az emlékkonferencián kilenc előadó három szekcióban tartott előadást a kb. százötven-kétszáz fős hallgatóság számára. A közigazgatás szakmai és humánpolitikai megújításának egyik meghatározó intézménye, a Nemzeti Közigazgatási Intézet minden főosztályát és osztályát 1-1 fő képviselte.

A Köztisztviselői életpályáról szóló szekcióban előadást tartott dr. Kis Norbert, KIM miniszteri biztos, az NKI főigazgatója Kormánytisztviselői életpálya címmel. Hangsúlyozta, ahhoz, hogy életpályáról és ne kényszerpályáról beszéljünk a közigazgatásban, megfelelő motivációs eszközrendszert kell kialakítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy az életpálya kialakításában a létszám csökkentésére irányuló intézkedések nem tekinthetők első rangú kérdésnek, mivel a leépítések a létszámgazdálkodás torzulásához vezetnek és hosszú távon mellékhatásokat eredményeznek, nem pedig a létszám tényleges csökkenését.

Kiemelte, hogy stratégiai szempontból fontos az ideális tisztviselő meghatározása, amelynek alapjául Magyary tézisei szolgálhatnak (szakmai felkészültség, értékrend), figyelembe véve a jó állam iránti igényt. Az életpálya nyolc mérföldköveként az utánpótlás képzését, a kiválasztás folyamatát, az adaptációs időszakot, az alapvizsgát, az egyéni fejlődést és a továbbképzési lehetőségeket, a vezetőképzést, a szakvizsgát és a mobilitás lehetőségének megteremtését nevezte meg. Az életpálya kialakításának horizontális elemeiként a munkakör alapú képzést, előmenetelt, teljesítményértékelést, valamint a javadalmazás és egyéb ösztönzési módok rendszerének átalakítását emelte ki. Záró gondolatában megerősítette, hogy az életpálya fontos eleme annak a képnek, amely a társadalomban alakul ki a közigazgatásról.”

Forrás:
A II. Magyary-Emlékkonferencián dr. Kis Norbert a kormánytisztviselői életpályáról tartott előadást, Nemzeti Közigazgatási Intézet, 2011. április 1.