Skip to main content
közigazgatás: magyar

A jegyzőség tradicionális magyar intézmény

Szerző: 2011. április 6.No Comments

„A Magyary Zoltán nevével fémjelzett reformprogram fontos része az önkormányzati rendszer áttekintése, a jegyzői intézmény felülvizsgálata. A kormányzat az államigazgatási feladatokat járási hivatali szintre kívánja emelni. Ez a szándék kiváltotta a 2500 fős jegyzői kar érdeklődését – árulta el Nánási Éva, Gödöllő városának címzetes főjegyzője. Sárospatak kistérségében is hatalmas az érdeklődés az elképzelés iránt – tette hozzá Komáromi Éva, Sárospatak jegyzője. A reformok hatására növekedhet a szakmaiság szintje, azonban fontos, hogy az állampolgárokhoz közeli ügyeket továbbra is helyben lehessen intézni – emelte ki a Rádió Orient stúdiójában Tóth János, Tahitótfalu jegyzője.

A jegyzőség tradicionális magyar intézmény. A jegyzők kettős státuszát – egyszerre látnak el államigazgatási és önkormányzati közfeladatokat – igazolta az elmúlt 20 év. Hatalmas tapasztalat, tudásanyag halmozódott fel. Érdemes részletesen végiggondolni a reformokat, hiszen vannak olyan szakigazgatási kérdések, melyeket értelmetlen járási szintre vinni – emelte ki a Rádió Orient stúdiójában Gödöllő címzetes főjegyzője. A jegyzők 2200 hatáskörrel rendelkeznek. A jövőben a jogalkotónak ezeket akár egyenként kéne áttekintenie. Meg kellene vizsgálni, hogy mely feladatokat kell települési, melyeket magasabb szinten elhelyezni – erősítette meg kollégáját Komáromi Éva.

…. Az önkormányzatok helyi sajátosságaik miatt sok területen rendelkeznek szabályozási lehetőségekkel. Ha a magasabb szintű jogszabályok részletesebben szabályoznának, nem lenne szükség ennyi rendeletre – válaszolt a Rádió Orient hallgatóinak kérdéseire Tóth János.

A helyes az lenne, ha a közigazgatási reform meghagyná a települési jegyzők pozícióját, azonban mellettük az állami szervezeteknek, a járási hivatalnak kormánytisztviselője lenne. A jegyzői kar bebizonyította alkalmasságát, partnerségben tud dolgozni a kormányzati és más társhatósági szervezetekkel. A jegyzőség intézményének maradnia kell, hiszen az önkormányzatnak is van igazgatása, a helyi közösségek igénylik a szaktudást – hangsúlyozta Nánási, majd Komáromi hozzátette: a folytonosság biztosítása érdekében maradnia kell a szakmai vezetőnek.”

Forrás:
A jegyzőség tradicionális magyar intézmény, OrientPress, 2011. április 4.