Skip to main content
közigazgatás: magyar

Járás vagy kistérség?

Szerző: 2011. április 6.április 9th, 2011No Comments

„A kormány nevében Szabó Erika igazságügyi államtitkár válaszolt. „Tisztelt képviselő úr! Ön szakember, közigazgatási miniszterként dolgozott, tudhatja, hogy az önkormányzatiságnak és az állami hatóságok működésének nincs közük egymáshoz” – mondta. A járás a kormányhivatalok kiterjesztése helyi szintekre, magyarázta. „Az önkormányzati rendszer az más, a kistérségi társulások a közös feladatok ellátására létrejött önkormányzati rendszer” – mondta. A járás pedig az állami közigazgatás területi megvalósítása. A cél, hogy következetesen szétvállasszák az államigazgatást az önkormányzatiságtól. Tehát a járás és a kistérség nem riválisai egymásnak. Varga nem fogadta el a választ, a parlament igen.”

„MSZP: felváltják-e a járások a kistérségeket?
Lamperth Mónika (MSZP) emlékeztetett arra, hogy hétfőn Varga Zoltán azt kérdezte Szabó Erika államtitkártól, hogy a járásokkal a kistérségi rendszert akarják-e felváltani. Hozzátette, az államtitkár arról beszélt, hogy mindkettő tartósan fennmarad.

Lamperth Mónika azt mondta, hogy Rétvári Bence államtitkár viszont egy gödöllői kistérségi konferencián arról beszélt, hogy 2013-ban a kistérségi rendszert felváltja a járási.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közölte, hogy az államigazgatás, azaz a járási szint azon feladatok szintje lesz, amit az állami szervek fognak ellátni. Kijelentette, a tárcája abba viszont nem akar beleszólni, hogy a közigazgatási rendszer hogyan alakul majd.

Hozzátette, hogy ezeket a gondolataikat a szocialista politikusok az alkotmánytervezet vitája során is elmondhatták volna.”

Forrás:
Nincs köze a járásnak a kistérséghez, Index.hu, 2011. április 4.
OGY – Krónika, Galamus, 2011. április 4.