Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kettévágott műemlékvédelem

Szerző: 2011. április 6.április 9th, 2011No Comments

„- A közelmúltban lezajlott közigazgatási átszervezés kapcsán sokan úgy vélik, az örökségvédelem elvesztette önállóságát. Nem áll fenn a veszélye, hogy alkalmatlan emberek dönthetnek az épített örökség sorsáról?
– A kormányhivatalok részét képező örökségvédelmi irodák vezetője fölött valóban a kormányhivatal vezetője gyakorolja a munkáltatói jogokat, de kinevezésük és felmentésük esetén a KÖH elnökének egyetértési joga van. Érvényesíteni fogjuk a szakmai szempontokat, és a jelöltekkel a szaktudást igazoló tesztet fogunk íratni.

– Tegyük fel, hogy a területi felügyelő engedélyezi egy védett ház ízléstelen átalakítását. Mit tudnak tenni?
– Ha az ügyfél fellebbez, másodfokon megsemmisítjük a döntést, és új eljárást kezdeményezünk.

– Miért fellebbezne? Ilyen esetekben az építtető elégedett, a „sértett” a védett ház, amely nem tud fellebbezni.
– Módomban áll felügyeleti intézkedés keretében megvizsgálni az eljárást, s ennek eredményeként akár a határozat megsemmisítésére is sor kerülhet. Jelentést is kérhetek az ügyről, és szakmai protokollokkal orientálhatom a szakigazgatási szervet.

Az örökségvédelem a januártól életbe lépő közigazgatási reform vesztesei közé tartozik. Az elsőfokú hatósági ügyeket mostantól a megyei kormányhivatalokhoz tartozó, de elvileg önálló szakigazgatási irodák intézik.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megmaradt mint szakmai irányító szerv, tudományos háttérintézet és másodfokú hatóság, de a hivatal elnöke nem utasíthatja a szakigazgatási szerv munkatársait, és nem gyakorol fölöttük munkáltatói jogokat. A műemléki tervtanács véleményét egyes tételesen felsorolt esetekben figyelembe kell venni az elsőfokú döntések során. Ha a hivatalnok ettől eltér, indokolnia kell az okát.
Az átszervezés kritikusai szerint a kormányhivatalokba beolvasztott területi irodák alkalmazottai még kevésbé tudnak majd ellenállni a helyi politikai és gazdasági erőcsoportok nyomásának. Az ún. területi felügyelők a műemlékvédelem kulcsszereplői, mivel minden építési engedélyezési ügyben ők hozhatnak döntést. A felügyelőkre súlyos nyomás nehezedik, hogy az építtetőknek kedvező döntéseket hozzanak.”

Forrás:
Lobbisták és műemlékvédők, Heti Válasz, Zsuppán András, 2011. április 5.