Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kis Norbert: alapjaiban fog megváltozni a képzés

Szerző: 2011. április 6.No Comments

„A közigazgatási személyzetpolitikában szükség van egy (Magyary Zoltán szavaival) központi szellemi centrumra. A közigazgatás megreformálásában a tisztviselői állomány központi tényező. A személyzetpolitikában és a tisztviselői állomány javításában a Nemzeti Közigazgatási Intézet (NKI) meghatározó szerepet játszik. Az NKI januártól mint központi hivatal működik, azonban a valódi szellemi centrum továbbra is a közigazgatásért felelős minisztérium maradt. Az intézet fontos missziója, hogy a képzés és a felkészítés megkapja megfelelő súlyát a közigazgatásban, hiszen a hatékonyság kulcskérdése a minőségi képzések megléte – emelte ki a Rádió Orient stúdiójában Kis Norbert, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója, miniszteri biztos.

Az elmúlt 20 évben óriási problémát jelentett az, hogy a közigazgatás, a közszolgálat szerepéről nem alakult ki szakmai megegyezés. Rendszerszerű döntéseket kellene hozni az állami felelősségvállalás határairól. A közigazgatás versenyképességi tényező, ennek ellenére nem született meg az innovativitást ösztönző teljesítményalapú modell – fejtette ki Dudás Ferenc, a műsor állandó szakértője, majd Kis Norbert folytatta: a diagnózis felállítása nagyon fontos. Az első állapotfelméréskor sajnálattal tapasztaltuk, hogy az uniós támogatásokkal lezajlott reformok egy része nem fejeződött be, a várt eredmények elmaradtak. A problémákat fel kell térképezni, az életpálya kialakításában helyre kell tenni.

Az NKI fontos missziójának tartja a szakértői agytröszt funkció betöltését. Az elmúlt időszakban nem volt kihasználva az egyetemi, akadémiai szakértelem. Hiánypótló megoldásként az intézményben összpontosul a szakértelem, a kormányzat munkáját segítő tudásbázis. A köztisztviselők és kormánytisztviselők képzése alapjaiban fog megváltozni. Korábban az állam a piacról vásárolt képzéseket, azonban a jövőben ezen radikálisan változtatni kívánunk. Jelenleg zajlik a tudás összegyűjtése, az oktatás tematikai keretének kialakítása. Továbbá szükség van minőségbiztosítási rendszerre, jelentős módszertani újragondolásokra is. Felül kell vizsgálni a klasszikus frontális képzéseket – emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

Az új tisztviselői életpálya-program előkészítés alatt van. A bekerülés feltétele továbbra is a pályáztatás marad, azonban az eljárást rugalmasabbá kívánjuk tenni, hiszen a bürokrácia eltorlaszolja a közigazgatás bejáratát. Az új struktúrában az előmenetel és a teljesítményértékelés elválaszthatatlanul össze fog függeni. A szolgálatban eltöltött évek mellett a valós teljesítmény is bekerül a rendszerbe, így felgyorsulhat a vezetővé válás folyamata. Ehhez teljesítménymérésre lesz szükség. A Magyary-program hivatalos bejelentésére június 9-én kerül sor, azonban számos momentuma már most áthatja munkánkat. Júniustól gyakorlatba lép a bemeneteli feltételrendszer, továbbá az átlépés és a kilépés jogi eszközei. 2012-től pedig a teljesítményértékelés, a motivációs eszközök és a javadalmazás is bekapcsolódik a rendszerbe – részletezte a főigazgató a gyors tempójú átalakulás menetét.”

Forrás:
Kis Norbert: alapjaiban fog megváltozni a képzés, OrientPress, 2011. április 5.