Skip to main content
közigazgatási informatika

Olcsóbb és gyorsabb az e-igazságszolgáltatás

Szerző: 2011. április 9.április 11th, 2011No Comments

„A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara által szervezett nemzetközi képzési napon az e-igazságszolgáltatás és a fizetési meghagyások elektronikus ügyintézése mellett, a határokon átívelő behajtásokról tartottak előadásokat csütörtökön Budapesten. A konferencia előadói szerint, az elektronikus igazságszolgáltatás bevezetésével hazai és nemzetközi ügyekben egyaránt olcsóbbá és gyorsabbá válnak a hivatalos végrehajtói eljárások.

Az e-igazságszolgáltatás európai szintű bevezetésének kihívásait tűzte napirendre az az európai képzési nap, melyet „Úton az e-igazságszolgáltatás felé” címmel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szervezésében tartottak Budapesten a szakma nemzetközi képviselői számára.

2011-ben a szervezők Budapestet választották az évente megrendezésre kerülő esemény helyszínéül, ezt Leo Netten a Bírósági Végrehajtók és Tisztviselők Nemzetközi Szervezetének elnöke azzal indokolta, hogy a „magyar társszervezet kiemelkedően európai az igazságszolgáltatás terén”. A helyszínválasztás bizonyítja, hogy a hazai végrehajtók munkáját külföldön is magas szinten ismerik el a szakemberek.

A képzési napon részletesen tárgyalták az elektronikus aláírás és az elektronikus archiválás kihívásait is, amit a hivatalos ügyiratok hosszú távú tárolásának problémája okoz. Az elektronikus ügyintézés mindamellett, hogy jelentős időt takarít meg a hétköznapokban – ezzel növelve a munka hatékonyságát – már középtávon igen komoly megtakarításokat eredményez mind a szóban forgó intézmények, mind pedig a társadalom számára.

A 2.000 tagot számláló magyar végrehajtói szervezet az elektronikus ügyintézés élvonalában jár, Hollandiához hasonlóan iratait a cégbíróság és a bankok is elektronikusan fogadják. Ahhoz, hogy az évente közel 300.000 üggyel foglalkozó szervezet még hatékonyabb legyen, a földhivatalokkal és bíróságokkal is együttműködést próbál kialakítani az elektronikus kommunikáció megvalósításának érdekében.

2012-től Magyarország is csatlakozik ahhoz az Európai Uniós projekthez, amelynek keretén belül kilenc uniós tagállam (Magyarország, Olaszország, Németország, Luxemburg, Belgium, Hollandia, Franciaország, Skócia és Németország) közösen hoz létre egy weboldalt a határokat átívelő igazságszolgáltatás bevezetésére. A rendszer kiemelt fontosságú, mert lehetővé teszi, hogy a jövőben a behajtási kérelmeket országhatárokon átnyúlóan is lehessen kézbesíteni. A weboldalon válnak elérhetővé a határon túli követelések behajtásához szükséges információk: az, hogy kihez kell ilyen estben fordulni, ki az illetékes végrehajtó, és hogy hogyan zajlik az adott országban a végrehajtás.”

Forrás:
Olcsóbb és gyorsabb az e-igazságszolgáltatás, TőzsdeFórum Online, 2011. április 8.