Skip to main content
jogközigazgatási informatika

Rétvári: egységes európai igazságügyi portál létrehozása a cél

Szerző: 2011. április 16.április 18th, 2011No Comments

„Az elektronikus igazságszolgáltatás területén egységes európai igazságügyi portál létrehozását nevezte a következő évek egyik feladatának Rétvári Bence csütörtökön.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára egy a témában rendezett budapesti konferencia szünetében az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy a francia elnökség idején a Bel-és Igazságügyi Tanács 2008 novemberében döntött arról az akciótervről, amely a következő évekre meghatározza az elektronikus igazságszolgáltatás területén európai szinten elvégzendő munka kereteit.

A munka egyik prioritása egy olyan egységes európai igazságügyi portál létrehozása, amely hozzáférést biztosít a nemzeti és az uniós jogszabályokhoz, a nemzeti jogrendszerekhez, egyes eljárásokra vonatkozó információkhoz, tagállami nyilvántartásokhoz, és akár a jövőben egyes európai eljárásokhoz is – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: a nyilvántartások tekintetében a tolmácsokra, fordítókra, az ügyvédekre, közjegyzőkre, cégekre, ingatlanokra, végrendeletekre vonatkozó információkra lehet majd keresni; az európai eljárások közül pedig a kis értékű követelésekre, az európai fizetési meghagyásos eljárásra.

A portálhoz kötődő végrehajtási feladatok a vonatkozó akcióterv alapján az Európai Bizottsághoz kerültek, míg a tanácsi munkacsoport feladata a munka irányainak meghatározása. Rétvári Bence kiemelte: a magyar elnökség alatt egy olyan programtervet készítettek, amely tartalmazza azt a 14 tagállam és két európai szakmai szervezet (ügyvédek és közjegyzők) részvételével indított E-codex elnevezésű projektet, amely a jövőben a tanácsi munkacsoporthoz kötődő technikai munkáért felelős lehet és amelyet a konferencián is bemutatta.”

Forrás:
Rétvári: egységes európai igazságügyi portál létrehozása a cél, HVG.hu, 2011. április 14.