Skip to main content
jog

Adatvédelem: megállapodás felé tart az EU és az Egyesült Államok

Szerző: 2011. április 17.No Comments

„A bel- és igazságügyi együttműködés több területét és a migrációval kapcsolatos kérdéseket vitatták meg az Európa Unió és az Egyesült Államok képviselői április 14-i találkozójukon, a Budapesthez közeli Gödöllőn. A felek eredményesnek ítélték a tárgyalásokat.

A magyar elnökség által megrendezett EU-USA bel- és igazságügyi miniszteri konferencián amerikai részről Janet Napolitano bel- és Eric Holder igazságügy-miniszter, az Európai Unió részéről pedig Cecilia Malmström belügyi és Viviane Reding igazságügyi biztos vett részt, míg az unió következő soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelországot Jerzy Miller belügyminiszter és Krzysztof Kwiatkowski igazságügy-miniszter képviselte.

„A mai nap nagy sikerének nevezzük, hogy hivatalosan is megkezdődtek a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok között egy átfogó adatvédelmi megállapodás aláírásáról” – kezdte az ülést követő sajtótájékoztatót Navrasics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A politikus szerint bár még több tárgyalási fordulóra szükség van, végül „egy magas szintű, az adatvédelmi garanciáikat biztosító” keretegyezmény születik majd az EU és az USA között.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint minden napirendi kérdésben sikerül előrehaladni a „jó hangulatú” megbeszéléseken.

„Jó pillanata volt ez a magyar elnökségnek” –méltatta az ülés eredményeit Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos, aki a kábítószeres visszaélésekkel kapcsolatos együttműködés fontosságát emelte ki.

Megszűnő határvonalak
„Nagyon sok témát beszéltünk át a kiberbűnözéstől az adatvédelemig” – hívta fel a figyelmet az Európával folytatott együttműködés számtalan aspektusára Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere. Holder szerint a gödöllői tanácskozások jó alapot szolgáltatnak a további megállapodásokhoz is: „biztos vagyok benne, hogy olyan témákban is meg tudunk állapodni, amelyek most még határvonalat jelentenek közöttünk”.

Az ülésen szó volt a terrorizmus elleni együttműködésről, illetve az ezzel kapcsolatos 2010-ben elfogadott Toledói Közös Nyilatkozatról is, amely a légi közlekedés biztonságával foglalkozik. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter a sajtótájékoztatón külön kiemelte a légi utasok biztonságáról szóló tárgyalásokat. „A cél, hogy az utasok ne legyenek támadásoknak kitéve, vagy ha mégis, akkor ki tudjuk védeni azokat” – mondta. A légi biztonság megerősítésének érdekében a résztvevők áttekintették az EU-USA közötti utasadat-nyilvántartásról (PNR) szóló megállapodást is.

A munka folytatódik
Jerzy Miller a következő soros elnökséget adó Lengyelország belügyminisztere már országa elnökségi programjának egyes részleteit is felvillantotta a sajtótájékoztatón. Miller nem rejtette véka alá, hogy a lengyelek számára a legfontosabb a drogok, azon belül is az egyre inkább terjedő szintetikus kábítószerek elleni küzdelem. Hozzátette, hogy a lengyel elnökség a mediterrán térség problémáival is kiemelten foglalkozik majd.

Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter a gödöllői ülést értékelve hangsúlyozta, hogy az adatvédelmi keretegyezménnyel kapcsolatban még további tárgyalásokra van szükség, „de a lengyeleknek sokkal könnyebb dolguk lesz, mert a magyarok levették a munkát a vállukról” – tette hozzá.”

„ Az igazságügyi miniszter a tanácskozás szünetében újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy decemberben Washingtonban már tartottak egy előkészítő szakértői megbeszélést, ám az amerikai tárgyalófeleknek akkor még nem volt mandátumuk az adatvédelmi tárgyalások megkezdésére.

„Ez fontos fejlemény, még akkor is, ha várhatóan nehéz tárgyalásoknak nézünk elébe” – hangsúlyozta Navracsics Tibor. A BruxInfo kérdésére válaszolva a miniszter szerint az egyik legnehezebb kérdés annak eldöntése lesz, hogy az EU és az USA között kötendő keretegyezmény milyen viszonyban lesz a már meglévő kétoldalú megállapodásokkal. Több uniós tagállamnak ugyanis már most van kétoldalú adatcsere-megállapodása az Egyesült Államokkal, köztük egyébként Magyarországnak is.

Navracsics Tibor szerint ezen a ponton még a Bizottság és az Egyesült Államok tárgyalódelegációi megközelítése is eltér egymástól, és bár a magyar elnökség megpróbál közvetíteni, ám ezek a tárgyalások tovább folynak majd a lengyel elnökség alatt is.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a BruxInfo azon kérdésére, mely szerint a készülő keretegyezmény miképpen befolyásolja majd a már meglévő kétoldalú megállapodásokat, Viviane Reding kitérő választ adott, és azt hangsúlyozta, hogy az új horizontális keretegyezménnyel a későbbiekben könnyebb lesz az adatok cseréjével kapcsolatos későbbi specifikus megállapodások tető alá hozása is.

„Nem lehet úgy gondolkodni a biztonsági ügyekről, hogy az alapjogokat ne vegyük figyelembe, ezért nagyon fontos, hogy legyen egy ’ernyőegyezmény’, mely egyensúlyt teremt a közbiztonság és az egyének személyes adatainak védelme között” – hangsúlyozta ugyanakkor a jogérvényesülésért és az alapvető jogokért felelős biztos.”

Forrás:
Adatvédelem: megállapodás felé tart az EU és az Egyesült Államok, eu2011.hu, 2011. április 15.
Adatvédelem: megindultak az amerikai-uniós tárgyalások, BruxInfo, 2011. április 14.