Senki nem tudja merre tart a mobilvilág

„Galántai Zoltán jövőkutató a nyitó előadáson elmondta, hogy az internet robbanásszerű elterjedését sem látták a felfutás előtt tíz évvel. Az új technológiák jövőjével kapcsolatos jóslásokat az alulbecslés és a túlbecslés egyaránt fenyegeti. Galántai szerint a pontatlanság nem a tudatlanságból ered, hiszen nem mindegy hogy kettő, tíz vagy húsz év távlatában próbálkozunk a becsléssel. Véleménye szerint ma a legtöbb szakember is azt gondolja, hogy az okos telefonok jelentik a végső kifutását a mobiltechnológiának, ám ez korántsem biztos. Példának hozta fel a Facebook sikerét: a jövőkutató szerint a siker nem a technológián, a technikai korlátokon múlik, hanem a használhatóságon.

Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese a mobiltörténelem gyökereitől kezdte előadását: mint elmondta, a prepaid volt az első fontos forradalom 1998-ban, majd a színes képernyős készülékekkel tette meg az első botladozó lépéseket a mobilipar a telefonfunkciókon való túllépés felé. Véleménye szerint az internet mindenhol a fejlődés szlogenje lesz, majd adatokkal árasztotta el a hallgatókat. Idén a notebookeladások növekedése tíz, a tableteké 52, az okos telefonoké 49 százalék lesz. Tavaly világszerte 303 millió smartphone-t használtak, idén ez várhatóan 450 millióra nő. Magyarországon 450 ezer okoskát fognak használni év végére.

A T-Mobile-nál a most eladott készülékek negyven százaléka smartphone, ami a duplája a tavalyinak. A T-Mobile-nál Magyarországon a Nokia 54 százalékos részesedéssel rendelkezik a smartphone-piacon, a világon ez az arány csak 36 százalék. Az Android itthon és külföldön mindenhol 22 százalékos részesedéssel rendelkezett 2010-ben, a Microsoft 4, az Apple IOS 15 százalékkal. A Blackberry világszerte 16, Magyarországon a T-Mobile-nál 3,5 százalékkal. A vezérigazgató-helyettes, a hallgatóság nagy örömére kijelentette, hogy a T-Mobile “belátható időn belül” bevezeti az LTE szabványú internetelérést, amely a jelenlegi 1-1,5 megabites sebesség helyett száz megabitet biztosít.”

Forrás:
Senki nem tudja merre tart a mobilvilág, SG.hu, 2011. április 13.

A bejegyzés kategóriája: távközlés
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.