Skip to main content
közigazgatás: magyar

Matolcsy: Elkezdtük levágni a hidra fejeit

Szerző: 2011. április 21.április 26th, 2011No Comments

„A kormány két lépésben csökkenti a vállalkozások bürokratikus terheit, ez összesen 500 milliárdos megtakarítást okoz majd a cégeknél, jelentette be Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, június végéig egy 100 milliárdos, augusztus végéig pedig egy 400 milliárdos bürokráciacsökkentő jogszabályi csomagot készítenek el, amelyek hatása 2012-től már érezhető lesz a vállalkozások számára.

Munkahelyek, növekedés
Matolcsy szerint ezek a kiadások jelenleg 3000 milliárd körül vannak, ez a szint az uniós átlag háromszorosa, ami negatívan hat az ország versenyképességére, Magyarország a világgazdasági fórum versenyképességi listáján 19 helyet zuhant, az állami adminisztrációs teher tekintetében a 134. helyen van Magyarország.

A miniszter szerint csak a csomag hatására – amely többek közt az adófizetések bevallásának egyszerűsítéséből, az adatszolgáltatási kötelezettségek és a „bosszantó bírságok” csökkentéséből, valamint a könyvvizsgáló-kötelezettség részleges eltörléséből áll – a ciklus végéig 100-150 ezer új munkahely jön létre, és 1,2 százalékos gazdasági többletnövekedést jelent majd.

Nem lehet visszahozni
„A hidra száz fejét még csak elkezdtük levágni” – mondta Matolcsy, aki szerint a most tervezett egyszerűsítést továbbiaknak kell majd követnie. A miniszter elmondta, a bürokráciacsökkentő csomagot 19 szervezet bevonásával tervezték meg, és „nagyon komoly” hatástanulmányok előzték meg. Matolcsy György elmondása szerint a vállalkozói tehercsökkentési program legfontosabb eleme a stabilitás. „Amit most törlünk, azt már többé nem lehet visszahozni” – mondta.

Nem lesz bérbefagyasztás
Matolcsy kérdésre elmondta, nem lesz bérbefagyasztás a közszférában, a dologi kiadásokat azonban 10 százalékkal csökkentik, és nem ellensúlyozzák az ötszázalékos természetes fogyást. „A konvergenciaprogramban az szerepel, hogy az állam, mint ahogy idén is, a béreket a közszférában emeli, csak a közszféra létszáma csökken, és ezért csökken a közszférában rendelkezésre álló bértömeg is” – fogalmazott.”

Forrás:
Matolcsy: Elkezdtük levágni a hidra fejeit, Index.hu, 2011. április 20.
Magyarország konvergencia programja 2011-2015: A Széll Kálmán-terv alapján (pdf)