Skip to main content
művelődés

Létrejött a legnagyobb hazai audiovizuális archívum

Szerző: 2011. április 28.No Comments

„Létrejött Magyarország legnagyobb audiovizuális archívuma a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) – jelentette be Kálomista Zsuzsanna, az archívum és filmbeszerzési igazgatóság vezetője szerdán.

Mint hangsúlyozta: a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda egyedülálló kor-, művészeti, kulturális, televízió- és rádiótörténeti, hírügynökségi gyűjteményeinek egyesítésével létrejött archívum országos gyűjtőkörű közgyűjteményként is működik.

Kálomista Zsuzsanna a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a gyűjteményhez várhatóan a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) is csatlakozik. Véleménye szerint kissé idejétmúlt megoldás, hogy a NAVA eléréséhez könyvtárba kell menni, ezért elképzelhető, hogy a későbbiekben otthoni gépekről is elérhetővé teszik ezt az archívumot. Hangsúlyozta: a közszolgálati archívum elsődleges feladata a közszolgálati média kiszolgálása, a közmédia vagyonának őrzése, állagmegóvása, tárolása és restaurálása.

Fontosnak tartja azt is, hogy az archívum anyagai az eredeti hordozón is megmaradjanak. Ezzel összefüggésben az egyik legsürgetőbb feladatnak a gyors és mielőbbi digitalizálást nevezte. Az igazgató kitért arra: a jövőben az archívumok nem intézményekhez kötődnek majd, hanem az ott tárolt hordozók fajtájához, így a Magyar Televízió a videós, a Magyar Távirati Iroda a képi, a Magyar Rádió pedig a hanganyagokat őrzi. Követendő példának a BBC archívumát tartja. Úgy látja: az archívumok összevonásával racionálisabb lesz a működés is.

Az igazgató úgy vélte: a szerzői jogokkal nem védett fotó- és videoarchívum kisebb felbontásban elérhető lehet bárki számára. A digitalizálás sebességétől függ, hogy ebből mennyit és milyen ütemben tudnak nyilvánossá tenni. A digitalizálásra és a restaurálásra rendelkezésre álló pénz nagyságrendjéről azt mondta, ez a munka eddig is folyt az archívumokban, de a jövőben szükség lesz pluszforrásokra is. Szavai szerint ezt „házon belül” próbálják kiharcolni, illetve figyelik a pályázati lehetőségeket is.

Csillag Manó, az MTVA Archívum és Filmbeszerzési Igazgatóságának helyettes vezetője a közszolgálati archívum szolgáltatási lehetőségeiről és feladatairól beszélt a sajtótájékoztatón. Elmondta: az archívum a közszférának egyebek mellett tájékoztatási, oktatási és ismeretterjesztő, illetve kutatási területen nyújthat szolgáltatást.

Példaként említette, hogy oktatási célokra – csökkentett minőségben – bárki használhatná az archívum anyagait.

A közszolgálati archívumban 166 ezer könyv, 50 ezer kotta, 1,1 millió hanghordozó, 13 millió fotónegatív, 3,6 millió oldal mikrofilm, 5 ezer folyóméternyi irat, majdnem félmillió videohordozó és több mint 363 ezer órányi filmtekercs van.”

Forrás:
Létrejött a legnagyobb hazai audiovizuális archívum, Magyar Nemzet, 2011. április 27.