Skip to main content
közigazgatási informatika

Óriásira duzzadt az állami informatikai vállalat

Szerző: 2011. április 28.No Comments

„Melyik az a magyar informatikai cég, amelyik a 2009-es 193 fős átlagos statisztikai létszámát a választások óta tartó válságévben csaknem megduplázta, és még mindig komoly expanzióban van?
Ez a Kopint-Datorg Zrt., az állam sok lépésben összevont infokommunikációs főcége, amelyet a minisztériumok feladatairól szóló 212/2010-es kormányrendelet a nemzeti fejlesztési miniszter közvetlen irányítása alá rendelt. A Kopint-Datorg vezérigazgatója Pásztory Tamás, a Magyar Telekom (MT) Nyrt. korábbi emberi erőforrás és jogi vezérigazgató-helyettese. Neki egykor kollégája volt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki korábban a kormányzati kapcsolatokért volt felelős az MT-nél, szintén vezérigazgató-helyettesi rangban.

A Kopint-Datorg több nagy jelentőségű projektet kapott meg eddig. A legnagyobb, a sajtó által már részletesebben is bemutatott 58,8 milliárd forintos GSM-R fejlesztés, amellyel a vasút új rádiókommunikációs hálózatát kell megvalósítani és üzemeltetni. Önmagában ez az üzlet is a többszörösére növeli a 2009-ben 3,25 milliárd forintos nettó árbevételt felmutató társaság méretét. A további növekedés a 346/2010. számú, tavaly decemberi kormányrendeletből fakad, amely előírja a hálózat-konszolidációt.

Integrált hálózat ■ Ennek jegyében a Kopint-Datorg – mint a kormányzati célú távközlési hálózatok üzemeltetője – integrálja az állami tulajdonban levő kommunikációs hálózatokat. A teljesség igénye nélkül ilyen a zártcélú rendészeti szisztéma; az informatikai közháló; az okmányirodák, illetve a felsőoktatási intézmények közötti rendszer; a földhivatali nyilvántartás; a bírósági és ügyészségi hálózat; a légi riasztási megoldás.

A munka meglehetősen sokrétű, rengeteg korábbi szerződést kell kiváltani, majd a hálózatokat összevonni. Mindez a Digitális Megújulás Cselekvési Tervben az „állami hálózatok konszolidációja és kiterjesztése” fedőnéven fut, és 85 százalékban uniós forrásból valósulhat meg. A remények szerint évi 6–8 milliárd forintos állami megtakarítást hoz a projekt. Ennek érdekében már 4,67 milliárd forintot allokáltak a feladatra.”

Forrás:
Óriásira duzzadt az állami informatikai vállalat, Brückner Gergely – Halaska Gábor, Bitport, 2011. április 27. (eredetileg Figyelő 2011/16.)