Navracsics: a közigazgatás korszerűsítése nem jelenti az önkormányzati rendszer államosítását

„A közigazgatási rendszer korszerűsítése nem csorbítja a megyei és a települési önkormányzatok önállóságát – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Kecskeméten.
A közigazgatás korszerűsítése, a készülő új önkormányzati törvény csak egyet jelenthet: “az államigazgatás és az önkormányzati szféra partneri viszonyát, azaz a két egymástól alapvetően eltérő igazgatási tevékenységnek egymást kell segítenie a jövőben is, akármilyen jogszabályváltozás történik” – mondta a miniszterelnök-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőivel, valamint a polgármesterekkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón .

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az elfogadott új alaptörvény rendelkezései a kormányhivatalok számára feladatbővülést vetítenek előre, hiszen az önkormányzati rendszer törvényességi felügyelete lehetővé teszi azt, hogy meghatározott esetekben a kormányhivatal jogalkotó aktussal pótoljon olyan rendeletet, amit az adott önkormányzat nem tud megalkotni.

Hozzátette, hogy a megyei kormányhivatal a gazdálkodás területén is felügyeleti joggal bírhat az önkormányzatok hitelfelvételénél; ha az önkormányzat gazdasági helyzete kritikus, akkor csak a kormányhivatal hozzájárulásával történhet hitelfelvétel. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a feladatok még bővülhetnek az önkormányzati reformmal.

Navracsics Tibor utalt arra: komoly szakmai viták folynak arról, hogy az állam milyen szerepet vállaljon az oktatás és az egészségügy területén. “Kérdés még, hogy a megyei kormányhivataloknak és a 2013-tól megalakuló járási kormányhivataloknak milyen feladatai lesznek” – fűzte hozzá. A miniszter kiemelte: “az eddigi hatáskörbővülések is azt mutatják, hogy a megyei kormányhivatali rendszer bevált és jól működik”. Közlése szerint ezt Bács-Kiskun megye példája is alátámasztja, pedig “gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni a kormányhivatal felépítését és az államigazgatási rendszer újbóli megteremtését a megyében”.

Navracsics Tibor kitért arra, hogy az önkormányzati reformban és az önkormányzati rendszer továbbfejlesztésén gondolkodók is számítanak a kormányhivatalok, azaz az államigazgatás szereplőinek fokozottabb szerepvállalására. Véleménye szerint a megyei önkormányzati szint ugyanúgy fontos, mint a megyei államigazgatási szint, tehát valós feladatokat kell ellátniuk a megyei önkormányzatoknak. Hozzátette ugyanakkor, hogy erről nem akar bővebben nyilatkozni, mert nem szeretné befolyásolni az új önkormányzati törvény előkészítésének folyamatát.”

„Az államigazgatás reformjának átalakítását tekintve 40 százaléknál, az önkormányzati reform átalakítását tekintve pedig 20 százaléknál tart a kormány – ezt Kecskeméten jelentette ki Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes szerint a ciklus végéig végezniük kell mindkettővel. ”

Forrás:
Navracsics: a közigazgatás korszerűsítése nem jelenti az önkormányzati rendszer államosítását, Hírszerző, 2011. április 29.
Navracsics a közigazgatás átalakításáról beszélt, Kecskeméti TV, 2011. április 29.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.