Skip to main content
jogtávközlés

Virtuális Schengent tervez az EU

Szerző: 2011. május 3.No Comments

„Az Európai Tanács Igazság- és Belügyi Bizottságának egyik munkacsoportja (LEWP) egy virtuális schengeni határt hozna létre, ami egész Európát körbevenné és ami gyakorlatilag olyan lenne, mint a kínai virtuális nagy fal.

Az elképzelés célja, hogy – ha szükséges – egész Európában meg lehessen valósítani a hozzáférés-blokkolásokat – ez derült ki az LEWP egyik márciusi anyagából, ami most hoztak nyilvánosságra civil szervezetek. „Az LEWP elnöksége kinyilvánítja azt a szándékát, hogy konkrét intézkedéseket javasoljon egy biztonságos európai kibertér létrehozására, s egy biztosított virtuális schengeni határ, virtuális ellenőrzőpontok, valamint az internetszolgáltatók által alkalmazott európai uniós feketelista segítségével blokkolja a nem engedélyezett tartalmakhoz való hozzáféréseket.” Az LEWP-ben gyakorlatilag az összes európai uniós tagállam képviselteti magát.

Az elképzelés azonnal óriási felháborodást váltott ki…A német belügyminisztérium egyik szóvivője a bírálatokra reagálva közölte, hogy a nem engedélyezett tartalmak problémájára az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Magyarország képviselői hívták fel a figyelmet a Vámegyüttműködés és a Bűnüldözés nevű munkacsoportok ülésein. A magyar politikusok ugyanis közölték, hogy egyre nagyobb problémát jelentenek azok a törvénysértő tartalmakat megjelenítő honlapok, amelyeken gyilkosságokról és diszkriminációról készült, valamint gyermekpornográf felvételek láthatók. Április közepén Pintér Sándor az amerikaiakkal is egyeztetett arról, hogy mit lehet tenni az olyan törvénysértő cselekményekkel, amelyeket külföldi szervereken keresztül hajtanak végre, és hogy „meg kell vizsgálni azt az alapvető jogi kérdést, hogy meddig terjed a szólásszabadság”.

A javaslat szerint az európai uniós feketelistára minden olyan webes ajánlat címe felkerülne, amely valamilyen módon tiltott, törvénysértő és ellentétes az európai joggal. Az internetszolgáltatókat köteleznék arra, hogy blokkolják a feketelistára tett oldalakhoz való hozzáféréseket.”

Forrás:
Virtuális Schengent tervez az EU, SG.hu, 2011. május 2.