Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai: a járási rendszer a megoldás az önkormányzatok problémáira

Szerző: 2011. május 7.No Comments

„A járási rendszer lesz az önkormányzatiság alapja, nevesítik a járási székhely fogalmát, és az egyes önkormányzatok mellett a települések meghatározott feladatokat kötelező társulási formában látnak majd el – mondta el az önkormányzati rendszer tervezett átalakításáról a terület államtitkára pénteken a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének közgyűlésén pénteken Tatán.

„A 3200 magyarországi település egyharmada 500 fő alatti, ezekben 281.000 ember él, de még az ezer fő alatti települések száma is 1700. Belátható, hogy egy 800-900 fős településen nem lehet minden szolgáltatást megszervezni” – indokolta az átalakítást Tállai András. Az államtitkár ismertette, hogy a járások vezetését a kormányhivatalokra bíznák, melyek az államigazgatási feladatokat szervezik. A járási székhelynek minősülő városok többletfeladatokat kapnak, az egyes önkormányzatok alapfeladatokat látnának el, és a járás települései kötelező társulásokban végeznének el meghatározott szolgáltatásokat.

A közigazgatás településeken megjelenő egységei az önkormányzati hivatalok lennének, és az is elképzelhető, hogy több falunak lenne egy jegyzője. Tállai András rámutatott, hogy sürgető az önkormányzati viszonyok „szűkebbre szabása”, mert a rendszer több pénzbe kerül, mint a települések bevétele, így minden nap hiányt termel. Az államtitkár szólt arról is, hogy szabályoznák a főállású polgármesteri poszt lehetőségét, mert az 500 főnél kisebb települések felében a falu vezetője főállásban dolgozik. „Nem szabad, hogy egy bizonyos településméret alatt egzisztenciát jelentsen a polgármesterség” – fogalmazott.

A települések eladósodottságáról szólva elmondta, hogy sok helyen csőd közeli állapottal küzdenek, az adósságkezelési törvény viszont nehezen tartható be, mert életszerűtlen, hogy egy 90 napon túli tartozás miatt a polgármesternek kötelező legyen adósságrendezést kérni. A tárca elképzelése szerint kétlépcsős adósságrendezést vezetnének be, ahol az első fokozat elérésekor a kormányhivatal által felügyelt pénzügyi gondnok segítségével még megállítható lenne a teljes eladósodás.

Tállai András hozzátette, terveik szerint az adósságrendezési eljárás alá vont települések polgármesterei és képviselői nem indulhatnának a következő választásokon.”

Forrás:
Tállai: a járási rendszer a megoldás az önkormányzatok problémáira, HVG.hu, 2011. május 6.