Skip to main content
gazdaságinformatika

Gartner, Inc.: A nyílt forráskódú eszközök a vállalati informatikai vezető szemszögéből

Szerző: 2011. május 9.No Comments

Összefoglalás
A nyílt forráskódú eszközök megkerülhetetlenül részei a létfontosságú informatikai megoldásoknak.
Ezek az eszközök pozitív és negatív hatással is járhatnak a termelékenység, funkcionalitás, biztonság tekintetében.
A nyílt forráskóddal kapcsolatos legfontosabb kockázatot az okozza, hogy a nem megfelelően menedzselt eszközök műszaki és jogi (biztonság, szerzői jogok, felülvizsgálati követelményeknek való megfelelés) problémákat okozhatnak.
A nyílt forráskód előnyei a költséghatékonyság, rugalmasság és újítás összjátékából erednek, ha megfelelően vannak menedzselve.
A pozitív hatások elérésében (és a negatívok elkerülésében) alapvető a sikeresen megvalósított irányítási program.
A vállalati informatikai vezető részlege az, amely a legmegfelelőbb a nyílt forráskódú eszközök vállalati használatának irányítását megvalósító program gazdájának, biztosítva a program előírásainak végrehajtását a vállalati informatika, de a többi szervezeti egység tevékenységében is.

Ajánlások
Fel kell világosítani a vezetőket a vállalati technológiai eszköztárban rendelkezésre álló nyílt forráskódú eszközök pozitív és negatív vonásairól.
A nyílt forráskódú eszközökkel kapcsolatos irányítási tevékenységre programot kell kidolgozni, mely az informatikai vezető hivatalára támaszkodik és élvezi a kulcsfontosságú informatikai és gazdasági vezetők támogatását. A programnak az a célja, hogy minimalizálja a nyílt forráskódú megoldások kockázatát és maximalizálja a belőlük származó hasznot.
A programon belül először arra kell koncentrálni, hogy kivédjék a nem megfelelően gondozott nyílt forráskódú eszközök miatt keletkező kockázatból eredő potenciális informatikai problémákat. Amint a program életbe lépett, kiterjesztendő a hatálya, hogy sokkal határozottabban érvényesíthető legyen a nyílt forráskódú megoldásokból származó informatikai előny.

Elkerülhetetlen a nyílt forráskódú megoldások megjelenése a vállalat informatikai eszközei között
2016-ra a 2000 legnagyobb globális vállalat 99 százaléka fog használni nyílt forráskódú szoftvert a létfontosságú szoftverei között. Ez az érték 75 százalék volt 2010-ben. A folyamat, amely az elmúlt évtizedben kezdődött, folytatódni fog. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy vállalati informatikai részleg kikerülje a nyílt forráskódú megoldások hatását.
Azonban a nyílt forráskódú technológia növekvő jelenléte és hatása ellenére a 2000 legnagyobb globális cégből kevesebb, mint 50 százalék fog tényleges nyílt forráskód-irányítási programot megvalósítani a vállalat egészére kiterjedő szoftvermenedzsment-stratégia részeként 2014-ig.

A nyílt forráskódú eszközök sajátos kockázatot és lehetőséget jelentenek
Az alapvető kockázatot az jelenti, hogy használatuk gyakorlatilag semmilyen költséggel nem jár. Ennek következtében, ha a vezetés nem figyel módszeresen erre az eszközcsoportra, akkor a vállalat által használt szoftverek közé beszivároghatnak és időzített bombaként viselkedhetnek olyan nyílt forráskódú megoldások, amelyek katasztrofális műszaki kudarcot, biztonsági hibát, a szabályozási előírásoknak való meg nem felelést, szerzői jogi problémákat okozhatnak, melyek jelentős veszteséggel járhatnak az informatika területén, de az egész vállalat tekintetében is.
Természetesen a megfelelően menedzselt nyílt forráskódú szoftverek a vállalat előnyére válhatnak a rugalmasság, újítás és költséghatékonyság összjátéka révén.

A siker kulcsa: Irányítási program a nyílt forráskódú eszközökhöz
A nyílt forráskód hatékony irányítási programjának a következő alapvető célokat kell tartalmaznia

  1. Kiterjeszteni a vállalati informatika irányítását a nyílt forráskód sajátosságait is beillesztve.
  2. Világosan tudomására kell hozni mindenkinek a nyílt forráskóddal kapcsolatos vállalati álláspontot és eljárásrendet.
  3. Dokumentált eljárási rend biztosításával támogatni a különböző szabályozási előírásoknak való megfelelőséget és a szerzői jogok kezelését.
  4. Megszűrendőek a beáramló nyílt forráskódú eszközök a célnak való megfelelés, minőség, licenc, érettség és piaci helyzet alapján.
  5. Megfelelő alkalmazási forgatókönyvek segítségével menedzselni a nyílt forráskódú eszközök szervezeten belüli használatát.
  6. Menedzselni a vállalat és a kulcsfontosságú fejlesztői közösségek és szállítók kapcsolatát ezen a területen.
  7. Amennyiben van ilyen, akkor menedzselni a nyílt forráskódú eszközök szervezeten kívüli elosztását.

Forrás:
A CIO’s Perspective on Open-Source Software, Mark Driver, Gartner, Inc., 2011. január 31.

A jelentéssel felmerülő további kérdéseivel forduljon a Gartner magyarországi képviseletéhez: Gémesi Rita.