Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szétesik Pest megye?

Szerző: 2011. május 12.No Comments

„Meglehetősen egyenlőtlen elosztásban juthatnak uniós forrásokhoz a Pest megyei települések. A fő kedvezményezett ugyanis Budapest és környéke. Az egyenlőtlen uniós forráselosztás miatt Nagykőrös mihamarabb – lehetőleg már jövőre – Bács-Kiskun megyéhez csatlakozna.
Nem a megye és a települések között van ellentét, mert ugyanaz a céljuk: hogy külön régiót alkossanak Budapesttől – mondta az InfoRádiónak a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke, aki hozzátette: jelenleg Budapest és Pest megye együtt alkotja a közép-magyarországi régiót.

Ennek az a hátránya a megye számára, hogy az Európai Unióból érkező forrásoknak csak húsz százaléka jut oda, a többi nyolcvanat Budapest használhatja fel – magyarázta Ambrus András, aki kiemelte: 2013-ig nem lehet változtatni a régió struktúráján, mert addig tart a jelenlegi uniós költségvetési ciklus.

Az EU a támogatásokat a gazdasági mutatók alapján állapítja meg. Budapest nagyon erős GDP-ben Pest megyéhez képest, ezért olyan kategóriába került a megye, hogy a mutatók alapján kevesebb pénz érkezik – fejtette ki a sajtófőnök, aki hangsúlyozta: ha különválna a megye, a gazdasági mutatói alapján több pénzre lenne jogosult.

Éppen az egyenlőtlen uniós forráselosztás miatt Nagykőrös mihamarabb szeretne Bács-Kiskun megyéhez csatlakozni. A település polgármestere úgy tudja, hogy a 2014-ben induló, következő uniós költségvetési ciklusból a központi régió teljesen ki fog esni, a dél-alföldi régió azonban továbbra is támogatott marad.”

Forrás:
Szétesik Pest megye?, Inforádió, 2011. május 11.