Skip to main content
közigazgatási informatika

Elektronikus ügyintézés a Külügyminisztérium egyes hatósági eljárásainál

Szerző: 2011. május 19.No Comments

„Magyarország egyes, kiemelkedő forgalmú külképviseletei már jövő héttől fogadják a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok bejelentkezését az ujjnyomatot tartalmazó útlevél iránti eljárások megindításához; pár héten belül pedig valamennyi külképviseleten elérhető lesz a szolgáltatás.
Magyarország, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, ujjnyomatot is tartalmazó útlevelet ad állampolgárainak, melyet eddig csak a hazai okmányirodákban lehetett kérelmezni. Az ujjnyomatot tartalmazó útlevél iránti igény külképviseleteken való előterjesztésének lehetőségét, egy átfogó informatikai fejlesztéssel, a Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal közösen teremtette meg.

A közös, „Az elektronikus ügyintézés megvalósítása a Külügyminisztérium tevékenységi körébe tartozó hatósági eljárásokban” című, EKOP 2.3.4-09-2009-0001 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében valósulhatott meg. Az informatikai fejlesztések révén az útlevélkérelmeket, illetőleg az egyes állampolgársági eljárásokban indított ügyeket a külképviseletek egy konzuli ügyvitelt támogató rendszeren keresztül elektronikusan terjesztik fel az ügyekben döntési jogkörrel rendelkező hazai hatóságokhoz.

A fejlesztéseknek köszönhetően – a nagyobb jogbiztonság érdekében − létrejött továbbá a hivatásos és tiszteletbeli konzulok jogköreit nyilvántartó informatikai rendszer.

A projekt célja az volt, hogy az útlevél- és állampolgársági eljárásokban korszerű, gyors, ügyfél- és környezetbarát technológiák segítsék a konzulok munkáját; a rendszer ugyanis, az ügyek elektronikus felterjesztésével, jelentősen csökkenti az ügyintézés idejét, a papírfelhasználás mértékét, és növeli az eljárások költséghatékonyságát.

Mivel a projekt alapvetően informatikai fejlesztéseket finanszírozott, melyek működéséhez azonban megfelelő technikai eszközök is szükségesek, a Külügyminisztérium ezért ujjnyomat, fénykép és aláírás vételére egyaránt alkalmas, korszerű berendezéseket állít fokozatosan üzembe a külképviseleteken az elkövetkező hetekben.”

Forrás:
Az elektronikus ügyintézés megvalósítása a Külügyminisztérium tevékenységi körébe tartozó hatósági eljárásokban című, EKOP 2.3.4-09-2009-0001 számú projekt, kormany.hu, 2011. május 18.