Skip to main content
közigazgatás: magyar

Orbán: az erős önkormányzatok megmaradása mindannyiunk érdeke

Szerző: 2011. május 22.No Comments

„A miniszterelnök azt mondta, a kormány álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat. Így kell körülbelül kinéznie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is újjászervezni. Ehhez a munkához a kormány minden támogatást meg fog adni – tette hozzá.

A kormányfő szerint a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell „annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek” – mondta…
Rámutatott: elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az önkormányzatoknak ezért egyszerre két feladatot kell megoldaniuk: „rendezni a múltat, (…) finanszírozási terveket készíteni arra, ami egyébként finanszírozható és finanszírozandó”, és a válságmenedzselési gondolkodást háttérbe szorítva, jövőorientált, építő, hosszabb történelmi korszakra is biztos alapot jelentő új rendszert alkotni.

A kormány szempontjai világosak: átlátható, világos felelősségű rendszert”, világos, átlátható felelősségű finanszírozású és feladat-hatáskörű viszonyokat kell teremteni. Hozzátette: az önkormányzatok csak azt a feladatot vállalják, amit el tudnak végezni, amihez erejük van. Ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyileg jobban meg tudnak oldani.”

Forrás:
Orbán: az erős önkormányzatok megmaradása mindannyiunk érdeke, HVG.hu/MTI, 2011. május 21.