Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Navracsics Tibor: nő az államigazgatás szerepe

Szerző: 2011. május 26.No Comments

„Nagyobb szerepe lesz az államigazgatásnak területi, megyei, 2013. januártól pedig járási szinten nemcsak a hatósági ügyekben, hanem az egészségügyben és az oktatásban is – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Szekszárdon.

Ha a most folytatott szakmai viták eredménye hasonlít majd a Belügyminisztérium által közzétett koncepcióra, akkor az államigazgatás több feladatot kap a jövőben – jelentette ki a tárca vezetője a szekszárdi kormányablaknál tett látogatásán.

Navracsics Tibor hozzátette: miután a kormányhivatalokhoz került szakigazgatási szervek integrálása befejeződik, arra kell összpontosítani, hogy az államigazgatás be tudja fogadni ezeket a feladatokat, meglegyenek ehhez a személyi és képzési feltételek, valamint a megfelelő infrastruktúra. A cél, hogy a megyei kormányhivatalokat ne csak szervezetileg integrálják, hanem lehetőség szerint egy helyen működjenek – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva kifejtette: általános elvárás, hogy a 2011. január elején megyeszékhelyeken és több megyei jogú városban megnyílt kormányablakoknál több ügyet lehessen intézni, ami kizárólag informatikai fejlesztés kérdése. Mint mondta, a minisztérium az Államreform Operatív Program, illetve az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program révén próbál forrásokat bevonni a fejlesztésekbe, amelyek lehetővé teszik az ügykörök bővítését.

A miniszter emlékeztetett: a tervek szerint 2013. január 1-jétől a járási székhelyeken is megnyílnak a kormányablakok. Ezzel kapcsolatban – szintén kérdésre válaszolva – közölte: több milliárd forintos, elsősorban informatikai fejlesztésre van szükség a felkészüléshez. „Költségvetési források nem nagyon állnak rendelkezésre, az Európai Unió viszont tud támogatást adni az államigazgatás minőségi fejlesztésére” – mondta, hozzátéve, hogy a fejlesztések alapját képező programok rövidesen elkészülnek.

„Szeretnénk elérni, hogy egységes ügyintézési kultúra alakuljon ki, ehhez a kormányablakok jó referenciapontok lehetnek” – fogalmazott Navracsics Tibor. Arra a kérdésre, hogy mikorra valósul meg az egyablakos ügyintézés, a tárca vezetője úgy válaszolt: arra törekszenek, hogy a nagy gyakoriságú, tömegeket érintő – a családi pótlékkal, a munkanélküli-ellátással, okmányokkal kapcsolatos – ügyekben tudják minél hamarabb egyablakossá tenni az ügyintézést.”

Forrás:
Navracsics Tibor: nő az államigazgatás szerepe, HVG.hu/MTI, 2011. május 13.