Skip to main content
távközlés

Van mit behozniuk lefedettségben a szolgáltatóknak

Szerző: 2011. május 26.No Comments

„Mindhárom magyarországi mobilszolgáltató gőzerővel fejleszti hálózatát, a munkálatok célja a gyors mobiladat-szolgáltatások lefedettségének növelése. A jelenlegi helyzetet elnézve lesz dolguk bőven a műszaki csapatoknak.
Bár van szolgáltató, mely az időzítésben is versenyt lát, gyakorlatilag párhuzamosan kezdte a hálózatmodernizációs folyamatot a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és T-Mobile. A mindhárom szolgáltatónál javában zajló munkálatok egyik célja, hogy a szélessávú mobilnet-szolgáltatások elérését országossá tegyék, vagyis száz százalékos országos 3G-s lefedettséget kínáljanak előfizetőiknek. Ettől a szinttől ma még riasztóan messze vannak, igaz, a lefedettségi értékek egzakt összehasonlítását az alkalmatlan mérési metodika gyakorlatilag lehetetlenné teszi.

Rideg valóság
A hálózatmodernizáció-hullámot először a Telenor lovagolta meg tavaly nyár végén: a cég ekkor jelentette be, hogy teljes mobilhálózatának felújítását a kínai ZTE végzi. A vállalat végül tavaly ősszel kezdte meg a munkálatokat, azonban soha nem kommunikálta, hogy a várhatóan 1,5-2 évig tartó folyamat eredményeként milyen lefedettségi mutatókat kíván elérni. A Telenor a fejlesztés kapcsán arról sem beszélt, hogy a 3G-s szabványcsalád mely lépcsőfokára kívánja továbbfejleszteni az adathálózatot.

A cégnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felé szolgáltatott, az elhíresült Mátrix-mérésekre épülő áprilisi adatai szerint 48 százalékos földrajzi lefedettsége van a 3G-s hálózaton…

A Vodafone idén márciusban közölte, a Huawei-jel együttműködve modernizálja a 3G-s hálózatot, melynek eredményeként már jövő nyárra 99 százalékos országos lefedettséget érhet el a szolgáltató a gyors mobiladat-szolgáltatások terén is. A cég egyébként jelenleg az ország területének nagyjából 53,2 százalékán tud nyújtani legalább 150/40 kbps sávszélességű mobilnetet (ismét csak az esetek 80 százalékában)…

A T-Mobile május elején jelentette be hálózatmodernizációs munkálatait, a magenta szolgáltató marad az Ericsson berendezéseinél, és 2013-ra szintén „közel száz százalékos” lefedettséget ígér HSPA+ technológiával, mely a 3G-s szabványcsalád jelenleg leggyorsabb, legnagyobb sávszélességet biztosító technológiai lépcsője. A jelenlegi 3G-s lefedettség egyébként 64 százalékkal marad el az ígérttől a T-Mobile esetében, fontos megjegyezni azonban, hogy a szolgáltató más értékeket garantál szerződési feltételeiben, mint riválisai…

Nem csak az operátorokon múlik
Ahhoz, hogy 3G-s hálózatuk lefedettségét országos szintűvé növeljék a szolgáltatók, más, rajtuk kívül álló feltételeknek is teljesülniük kell. A cégek a jelenleg használt frekvenciák birtokában ezt a vállalásukat biztosan nem fogják tudni teljesíteni, vagyis a gyors mobilnet csak akkor lehet az urbanizált területek mellett a ritkábban lakott térségek kiváltsága is, ha a szolgáltatást a jobb hullámterjedési mutatókkal bíró alacsonyabb frekvenciatartományokban is nyújthatják a cégek.

Ez a frekvenciatartomány lehet a jelenleg szabadon lévő 900 MHz-es E-GSM sáv, illetve a 800 MHz-es úgynevezett digitális hozadék frekvenciák, melyekből vélhetően az előbbit rövidesen árverésre bocsátják, vagy pályázatot írnak ki rá. Más kérdés, hogy a kormányzat semmiféle garanciát nem vállalt rá, hogy a kiosztható blokkokat a már meglévő szolgáltatók kapják, Fellegi Tamás, a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője korábban többször is kifejtette, a kormány érdeke, hogy a piaci megmérettetés során dőljön el, hogy új szereplő, vagy a már meglévő szolgáltatók használhatják a kiosztandó frekvenciákat.”

Forrás:
Van mit behozniuk lefedettségben a szolgáltatóknak, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. május 20.