A Heves Megyei Államigazgatási Kollégium az együttműködés színtere

„A Heves Megyei Kormányhivatal mellett összesen 18 területi államigazgatási szerv és egyéb állami szervek, köztük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Heves Megyei Bíróság és a Heves Megyei Főügyészség képviselőinek részvételével tartotta meg május 25-én, szerdán alakuló ülését a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium Egerben.

A testület – amely a területi szintű közigazgatási feladatok koordinációjának színtere – elsődleges feladata, hogy figyelemmel kísérje a megye társadalmi-gazdasági reálfolyamatait, s azokat értékelje közigazgatási szempontból. Emellett a kollégium szerepet vállal abban, hogy az állami feladat felmerülésével járó vagy államigazgatási szervek közreműködését igénylő, országos kihatású problémákat közvetítse a kormányzat felé.

A testület ülésén elfogadták az ügyrendet, a munkatervet, és a kollégium titkárának megválasztották dr. Demeter Andrást, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatóját.

Dr. Virág Rudolf helyettes államtitkár, miniszteri biztos (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) a területi államigazgatás integrációjának tapasztalatairól tartott előadást. Beszélt az integráció előzményeiről, a korszerűsítés átfogó programjáról, az eddigi eredményekről. Kiemelte: a kormány célja az állam ésszerű és hatékony működtetése.

Dr. Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket a megyei kormányhivatal létrehozásának és negyedéves működésének tapasztalatairól, a szervezetrendszer és a feladatellátás sajátosságairól.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott záróbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium az együttműködés színtere. Szavai szerint Gyöngyöspata esete is mutatja, hogy olyan ügyeket hoz elénk az élet, amelyek együttműködésre, kooperációra kényszerítenek bennünket. Ebben az együttműködésben kulcsszerepe van a kormányhivatalnak. Az államigazgatás minden résztvevőjének fokozottan érzékenynek kell lennie. – Nem elég a reakció, előre kell jeleznünk, érzékelnünk a történéseket, folyamatokat. Nekünk kell kezdeményeznünk, javaslatokat tennünk a kormány felé, hiszen a helyi tudás nálunk van. Közös feladatunk és felelősségünk, hogy a közösségi érdekeket úgy védjük, hogy közben a jó, becsülhető, szerethető államot is meg tudjuk jeleníteni – mondta a kormánymegbízott.”

Forrás:
A Heves Megyei Államigazgatási Kollégium az együttműködés színtere, Heves Megyei Kormányhivatal, 2011. május 26.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.