Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai: Meglesz az önkormányzati törvény kétharmados támogatása

Szerző: 2011. május 28.május 29th, 2011No Comments

„Az alapkérdésekben nincs vita, de nézetkülönbségek vannak az önkormányzati rendszer átalakításáról – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az önkormányzatokért felelős államtitkár. Tállai András szerint, mire a Parlament elé kerül a tervezet, meglesz a kétharmados támogatottsága. Hozzátette: szigorúbb állami kontrollra van szükség, de ez nem veszélyeztetheti az önkormányzatok önállóságát. Az államtitkár arról is beszélt, hogy noha valószínűleg csökken majd az iskolák száma, mert kevesebb a gyermek, az államnak az a célja, hogy minden kisiskolás a saját településén tanulhasson.
Folyik az önkormányzati átalakítás előkészítése, fideszes és KDNP-s polgármesterek is készítettek egy alternatív javaslatcsomagot, amely számos ponton ütközik a Belügyminisztérium elképzeléseivel. Ezzel kapcsolatban Tállai András elmondta: az alapkérdésekben abszolút nincs vita a két fél között.

A frakció és a tárca egyetért például abban, hogy meg kell újítani, át kell alakítani, működőképessé és finanszírozhatóvá kell tenni az önkormányzati rendszert, emelni kell a munka minőségét. Ez nyilvánvalóan nem kis munka – tette hozzá a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára.

Attól függően, hogy milyen önkormányzatot irányít egy adott polgármester, más a véleménye, elképzelése e kérdéseket illetően, és a frakció anyagából is egyértelműen kiderült, hogy sokszor érdekellentét feszül a különböző nagyságú, típusú települések között – húzta alá.

Az országban jelenleg 1600 oktatási intézményt fenntartó önkormányzat van. Ha az iskolák szakmai irányítását a jövőben egy tulajdonos, vagyis az állam veszi át, akkor nagyon komoly eredményeket lehet majd elérni az oktatásban – jelentette ki Tállai András. Ebben az új helyzetben az önkormányzat nem lesz felelős az oktatásért.

A kérdésre, hogy ki fog majd dönteni arról, hány általános iskola működjön például, egy közepes méretű városban, vagy hány osztályt indíthatnak, az államtitkár azt mondta: az államnak, mint fenntartónak meg kell teremtenie a megfelelő garanciákat arra, hogy az érintett önkormányzat beleszólhasson ebbe, elmondhassa a véleményét.

Tállai emlékeztetett arra, hogy a mostani rendszer az önkormányzatokat – egyébként teljesen érthetően – arra kényszeríti, hogy adott esetben, minden ésszerűséget félretéve, a saját településén szervezze meg az oktatást. Az egyébként a kormányzatnak is szándéka, hogy az általános iskola negyedik osztályáig, ha nyolc szülő kéri, minden településen legyen oktatás – tette hozzá.”

Forrás:
Tállai: Meglesz az önkormányzati törvény kétharmados támogatása, Inforádió, 2011. május 26.