Skip to main content
gazdaságtávközlés

A Google Pénztárca viharos indulása

Szerző: 2011. május 29.No Comments

„A csütörtökön bemutatott, Google Walletnek (Google Pénztárca) elnevezett szolgáltatást, mely a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy okostelefonjukkal fizethessenek a szerződött üzletekben, vendéglőkben stb., a cégek idén nyáron kívánják elindítani, először New Yorkban és San Franciscóban. Az Android operációs rendszer alá telepíthető ingyenes alkalmazás egyelőre a Sprint mobilszolgáltató Samsung Nexus S 4G telefonjain fog működni, kezdetben körülbelül 20 üzletben és vendéglőben. (A cég szerint egyébként a Google Walletet már több mint 124 ezer üzlet tudja elfogadni el az USA-ban, illetve a világ más helyein is 311 ezer helyen alkalmazható – ezek a számok a MasterCard PayPass-kompatibilis terminálokat jelzik, ezek képesek az okostelefonokkal kommunikálni. Ez csak töredéke az összes terminálnak, itt is fejlesztéseket kell még végezni.)

A hardveres alapot az úgynevezett kis hatósugarú adatátvitel (Near-Field-Communication – NFC) alkalmazása adja. A Google Wallet össze lesz kapcsolva egy másik új megoldással, a helyi szolgáltatásokat, akciókat kínáló Google Offers-szel. A későbbiekben kiadnak hozzá egy API-t, hogy a partnerek fejlesztői integrálhassák a rendszert – a Google szeretné kiterjeszteni a használatot a közlekedésre (beszállókártyák, jegyek stb.), valamint egyéb azonosítást kérő szolgáltatásokra is.

Szinte még be sem mutatta a Google a MasterCarddal és a Citigrouppal kifejlesztett, a Sprint szolgáltató által üzemeltetett új mobilfizetési rendszerét, az eBay, illetve a cégnél az online fizetési rendszert üzemeltető PayPal máris beperelte a vállalatot és két vezetőjét. A csütörtöki bemutatót levezénylő Osama Bedier-t és Stephanie Tileniust, akik korábban PayPalnál dolgoztak, azzal vádolják, volt munkahelyükről üzleti titkokat loptak el, és a Google erre alapozta saját rendszere kifejlesztését.”

Forrás:
Még el se indult, az eBay már beperelte a Google mobilfizetési rendszerét, Dajkó Pál, IT café, 2011. május 27.