Skip to main content
közigazgatás: külföldöntársadalom

A kormányzatok és a digitális világ – pro és kontra

Szerző: 2011. május 29.No Comments

„Az internetes nagyágyúk párizsi konferenciáján a francia elnök az együttműködést javasolta, de a hatalmi szerepet mereven fenntartotta az államok számára.
A kormányzatoknak kell meghatározni a digitális világ szabályait, és ezeket a törvényeket be is kell tartatniuk, még akkor is, ha igen fontos számukra az internet hozta gazdasági növekedés, az alkotókedv felpezsdülése – összegezte álláspontját Nicolas Sarkozy francia elnök a Párizsban tartott, e-G8-as összejövetelként emlegetett csúcstalálkozó első napján.

Az elnök méltatta a jelen lévő vállalatok tevékenységét, totális globális forradalomnak nevezte, ami az internettel kapcsolatosan történt, egy olyan forradalomnak, mely sok jót hozott az emberi közösségnek. Ugyanakkor kifejezte aggályait is: „Nem hiszek abban, hogy a nemzeti szinten meghozott minimumszabályozás elegendő. Az internet globális jelenség, nem tudunk [a problémákról] beszélni, ha a szabályozások nemzeti keretek között születnek meg” – fejtette ki Sarkozy, aki szerint a kormányoknak és a web meghatározó résztvevőinek egyaránt fontos, hogy a világháló egy olyan hely legyen, ahol az emberi jogok és az alkotás szabadsága otthonra lelnek, de a növekedést is biztosítani kell. Az elnök szerint az internet világa nem egy „párhuzamos valóság”, ahol a nem alkalmazzák a „való világ” szabályait, erkölcsi elveit, törvényeit: „Senki sem felejtheti el, nem szabadna elfelejtenie, hogy csakis a demokratikus kormányzatok az egyedüli legitim képviselői a népakaratnak”. Majd hozzátette: „Önök [az internetes cégek] sem mentesülnek a szabályok hatálya alól, fejlesztéseik ellenére sem. Ne feledjék, hogy az önök cégei is elkötelezettek kell legyenek abban a tekintetben, hogy hozzájáruljanak a nemzeti gazdaságok gyarapodásához, hogy ígéreteik, szavaik őszinteségét ne vonhassa senki kétségbe.”

A francia elnök többször is utalt a cégek és a nemzeti kormányok közötti feszültségekre (külön kiemelte a szellemi tulajdon védelmét, de szóba került még az adatvédelem, a kereskedelmi konfliktusok, a fogyasztóvédelem stb.), majd kijelentette: „Nekünk meg kell hallgatnunk az önök kívánságait, meg kell ismernünk az igényeiket. Önöknek pedig meg kell ismerniük az általunk felállított határokat, tudniuk kell, hol vannak a korlátok. […] Úgy vélem, sok a közös tennivalónk” – zárta beszédét Nicolas Sarkozy.”

„Jérémie Zimmermann, a La Quadrature du Net francia szervezet társalapítója és szóvivője aggódik a világháló jövője miatt, s attól tart, hogy hamarosan leáldozhat a szabad internethozzáférések korszaka.

„Nagyon sok nyugtalanító fejlemény van, de a legrosszabb az, ami a G8 csúcstalálkozón történni fog. A mellette megrendezett eG8 Fórum csak egy PR-show volt, amit a Publicis nevű reklámcég szervezett. Meghívtak olyan embereket, mint Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és Eric Schmidt, a Google vezetője azért, hogy elmeséljék, milyen nagyszerű dolog az internet. De a lényeg az, hogy a háttérben a kormányok el fogják érni, hogy nagyobb ellenőrzési lehetőségeik és befolyásuk legyen a világháló fölött. Jó példa erre a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA), amelynek értelmében a hatóságok az internetszolgáltatókat arra kötelezik, hogy osszák meg az ügyfeleikkel kapcsolatos adatokat. Az ACTA-t a G8 alatt fogják elfogadni. Az aláírók vállalják, hogy üldözni fogják azokat az embereket, akik bizonyos tartalmakat letöltenek az internetről.”- nyilatkozta Jérémie Zimmermann.

„Eddig a hatóságok csak egyes embereket üldözhettek, most – állami jóváhagyással – az internetes cégekből szerzői jogi magánrendőrségeket szerveznek. Tényleg egy kritikus pillanatban vagyunk, fennáll a veszélye annak, hogy az internet alapjaiban fog megváltozni, veszélybe kerülhet az emberek hozzáférése. Sarkozy azt hangsúlyozza hónapok óta, hogy ‘egy civilizált világhálóért’ harcol. Nos, két éve látható, hogy mit jelent az ő civilizált világhálója, ami nem más, mint a Loi Hadopi. Az a rendszer egy katasztrófa.”

„A francia kormány hat évvel ezelőtt állt elő először a Graduated Response, más néven három csapás javaslattal. A fogalmat a hidegháború idejéből vették át. A lényeg ismert: egy központi hivatal ellenőrzi a teljes online forgalmat és jelzi a tiltott letöltéseket. A fájlcserélők először egy figyelmeztető e-mailt, majd egy levelet kapnak, végül, ha folytatják a tevékenységüket, akkor pénzbüntetést szabhatnak ki rájuk, vagy akár a hozzáférésüket is korlátozhatják, illetve letilthatják…”

Forrás:
Sarkozy: Az internet nem párhuzamos valóság, Dajkó Pál, IT Café, 2011. május 24.
Veszélyben vannak a szabad internethozzáférések?, Bderta Sándor, SG.hu, 2011. május 28.