Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Tállai: extrém esetekben támadnák meg az önkormányzati rendeleteket

Szerző: 2011. június 2.június 5th, 2011No Comments

„A belügyi államtitkár szerint a törvényességi felügyelet csak estrém esetben lépne fel a hatálybalépést megelőzően egy önkormányzati rendelet ellen.
Egy szakmai vita folyik a háttérben, az önkormányzati vezetők érveket, számításokat kérnek arról, hogy a tervezett változtatások mennyire megalapozottak – nyilatkozta Tállai András a Duna Televízió reggeli műsorában.

Tállai beszélt arról is: jelenleg bírósági döntés szükséges ahhoz, hogy egy meg nem tett önkormányzati döntés helyett a kormányhivatal adjon ki kvázi rendeletet, vagy hogy egy rendeletet – amely egyébként törvénytelen – fel lehessen függeszteni. A törvényességi felügyeletnek az a lényege, hogy nem csak a hatálybalépést követően, hanem azt megelőzően is lehet intézkedni.

Az államtitkár megemlítette: az önkormányzati törvényben, és vélhetően külön kormányrendeletben is szabályoznák, hogy egy önkormányzat csak akkor vehetne fel hitelt, ha a gazdasági mutatók igazolják hitelképességét.

Tállai az alapfokú oktatás terén jó szándéknak nevezte, hogy az állam a szakmai irányítást visszavenné. Ezt azzal indokolta: annyira különböző szolgáltatás színvonala az országban, hogy az államnak közbe kell avatkoznia, és azt mondani, egy szakmai színvonalat vár el. A kórházak esetében meg kell vizsgálni, területileg mi az ésszerű. A fővárosban annak tűnik, miszerint egy kézbe kerüljenek az intézmények, arról azonban lehetnek szakmai viták, hogy az összes megye kórházát az állam tartsa fenn. ”

Forrás:
Tállai: extrém esetekben támadnák meg az önkormányzati rendeleteket, Hirado.hu/Duna Televízió, 2011. május 30.