Skip to main content
média

Kevesebb a trágárság a szlovákiai fizetős internetes portálokon

Szerző: 2011. június 4.június 5th, 2011No Comments

„Éppen egy hónapja vezette be kilenc szlovákiai kiadó a fizetőkaput az általuk működtetett internetes portálokon. Azóta bizonyos tartalmakért havi 2,90, illetve évi 29 eurót kell fizetni.

Tomás Bella, a rendszert működtető Next Big cég szakértője hétfőn közölte, hogy egy hónap kevés idő az alapos tanulságok levonásához. Azt azonban elárulta, hogy ezeken a honlapokon jelentős mértékben csökkent a trágár hozzászólások, a rasszista és nacionalista megnyilvánulások, valamint a szerzők grafomániájáról árulkodó, semmitmondó véleménynyilvánítások száma.

Ennek köszönhetően jóval színvonalasabb viták bontakoznak ki az egyes írások kapcsán, amelyek további jó ízlésű látogatók érdeklődését keltik fel. Ezt az eredményt úgy érték el, hogy csak az előfizetők írhatnak kommenteket korlátlan mennyiségben, a többi látogató naponta legfeljebb három hozzászólást vagy blogot küldhet. – Ezen a szabályon leginkább a BBC szakértői lepődtek meg, akik elmondták, hogy Nagy-Britanniában ösztönözni kell a látogatókat, hogy írjanak, ezért csodálkoztak a mi korlátozásunkon, amelyet helyénvalónak tartunk – nyilatkozta Bella.

Egyelőre nem árulta el, hogy mennyi az előfizetőjük. Állítása szerint azonban két nap alatt teljesítették az első havi tervüket. – Semmivel sem csökkent, sőt: négy hét alatt növekedett is annak az esélye, hogy fokozatosan tömeges méretű lesz az előfizetés – tette hozzá.

Északi szomszédainknál jelenleg kilenc portál összesen harmincnégy szolgáltatásáért kell fizetni, internetes vagy hagyományos banki átutalással. Az előfizetők jelszót kapnak, amely alapján jutnak be a Piano rendszer fizetőkapuján. A befolyt összeget a kilenc kiadó az egyes portálok látogatottsága alapján osztja el egymás között.”

Forrás:
Kevesebb a trágárság a szlovákiai fizetős internetes portálokon, Szilvássy József, Népszabadság, 2011. május 30.