Skip to main content
informatika

Digitális hangyákkal védekeznének a vírusok ellen

Szerző: 2011. június 5.No Comments

„ Errin Fulp, a Wake Forest University informatika professzora szerint az áramhálózatok sokkal sebezhetőbbek, mint azt a biztonsági szakértők elismerik, ugyanis egyre szorosabb összefonódásuk révén egyre több behatolási lehetőséget biztosítanak a hackerek számára.

A Fulp csapata által kifejlesztett „digitális hangyákkal” hatékonyan lehetne védekezni az ilyen támadások ellen, és a technológia annyira ígéretes, hogy a Scientific American magazin tavaly beválogatta a tíz olyan legfontosabb technológiai újdonság közé, amelyik megváltoztathatja az életünket. Az évek óta készülő megoldást egyelőre csak kisebb hálózaton tesztelték, de az informatikusok jelenleg is azon dolgoznak, hogy a hangyák minél nagyobb területen tudjanak védelmet biztosítani.

Fulpék a hangyák viselkedése után nevezték el a technológiát. A rovarok szaglással ismerik fel egymást és az idegeneket, a szaglószervükkel tájékozódnak, és így akár tapasztalatok szerzésére is képesek. Fészekszaguk révén különböztetik meg magukat, ennek segítségével vezetni is tudják a társaikat. …
A digitális hangyák hasonlóan viselkednek, csak éppen a hálózatban vándorolnak, és a lehetséges kártevők után kutatnak. Nem statikus védelmet nyújtanak, hanem veszély, illetéktelen behatoló észlelése esetén riasztják a társaikat, akik az adott helyen összegyűlve szinte azonnal figyelmeztetik a felhasználót, hogy valami nincsen rendben. Fulp szerint több ezer különböző hangyáról van szó, mindegyik veszélyforrásokat keres. Ezek az igazi rovarokhoz hasonlóan nyomokat hagynak maguk után, vírus esetén pedig ez a “digitális szag” lesz erősebb, ami több hangyát fog odavonzani figyelemfelkeltésül.”

Forrás:
Digitális hangyákkal védekeznének a vírusok ellen, Folyó Gergely, HWSW.hu, 2011. június 3.