Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Gartner: Egy válság kell ahhoz, hogy a Kormányzat 2.0 erőre kapjon, de sokkal kevesebb szükséges a meggyengüléséhez

Szerző: 2011. június 5.No Comments

Andrea Di Maio, a Gartner cég ismert elemzője, ausztrál tapasztalatai alapján fogalmazta meg a fentebbi szentenciát. Mint ismeretes az elmúlt év végén, ez év elején, hatalmas, pusztító árvizek tették próbára Queensland lakosságát. A telefonos ügyfélközpontok és a kormányzati webhelyek a segítséget kérők, információt keresők nagy száma miatt túlterheltekké váltak. Számos kormányzati szervezet ezért a közösségi média eszközeit (Twitter, Facebook) kezdte használni a lakosság informálására, illetve ezeket a helyeket figyelve szerzett maga is információt arról, hogy a helyzet hogyan alakul.

Az események után néhány szervezet változtatott a közösségi médiával szembeni addigi merev szembenállásán, például megengedte minden alkalmazottnak, hogy használják a közösségi média szolgáltatásait. Más szervezetek a már létező, a közösségi média használatára vonatkozó, eljárásaikat átdolgozták, hogy a nyilvánvaló előnyöket jobban ki tudják használni. Voltak olyan szervezetek is, amelyek most kezdtek ilyen rendelkezések kidolgozásába.

Azonban csaknem minden esetben nehézségekbe ütközik a válság idején megszerzett lendület fenntartása. Az árvíz idején megtapasztalt kétségbevonhatatlan előnyök ellenére a vészhelyzet idején keletkezett kezdeményezések légüres térben mozognak, nincs kapcsolatuk a szervezetek normál működését jellemző folyamatokkal. Az érintett egységek nagyjából mindent helyesen látnak, ami a közösségi média használatával összefügg, de nincsenek felkészülve arra, hogy a közösségi média fenntartható használata a szervezeti folyamatok alkalmazott-központú fejlesztését jelenti. Ezért aztán a rendkívüli helyzet múltával esetleg visszatérnek a szokásos viszonyokhoz.

Forrás:
Gov 2.0: It Takes a Crisis to Take Off, It Takes Much Less to Stall, Andrea Di Maio, Gartner, Inc., 2011. május 27.

Az esetleges további kérdéseivel forduljon a Gartner magyarországi képviseletéhez: Gémesi Rita.