Többlépcsős egyeztetésben formálódik az új önkormányzati törvény

„A közigazgatás korszerűsítése során az önkormányzati rendszer átalakítására is sor kerül. A folyamat komplex elemzések és tanulmányok készítésével, továbbá nemzetközi kitekintéssel zajlik. A BM Önkormányzati Államtitkárság munkatársai többfordulós egyeztetések során vitatják meg a felmerülő igényeket. Az átalakítások a megyei önkormányzatok szerepét újradefiniálják. A jelenlegi normatív szabályozás helyett feladatfinanszírozási formát kívánunk felépíteni, mely mellett szigorúbb lesz a szabályozás – a Rádió Orient műsorában Farkasné dr. Gasparics Emese, önkormányzati helyettes államtitkár ismertette önkormányzati rendszerünk átalakítását.

Önkormányzati helyettes államtitkári pozíciómat megelőzően jegyzőként, ügyvédként és jogi tanácsadóként dolgoztam. Korábbi munkáim során szerzett tapasztalataimat jelenleg is tudom kamatoztatni. A jogalkotásban hangsúlyos szerepet kap a törvények előkészítése, illetve a hatályos jogszabályok módosítása. Nagy előny, hogy ismerem a törvények megszületésének mechanizmusát, a kisebb közösségek igényeit – mutatta be a Rádió Orient stúdiójában korábbi tapasztalatait Farkasné dr. Gasparics Emese, önkormányzati helyettes államtitkár.

A közigazgatás korszerűsítése során az önkormányzati rendszer átalakítására is sor kerül. Az új önkormányzati törvény előkészítését a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkársága végzi. A folyamat komplex elemzések és tanulmányok készítésével, továbbá nemzetközi kitekintéssel zajlik. A nemzetközi összehasonlítás során sokféle európai modellt, térségi struktúrát vizsgálnak meg. A kormányzat tisztában van azzal, hogy az elmúlt évek szorítása óriási volt. A jelenlegi rendszer nem képes megfelelni sem szakmailag, sem finanszírozás kérdésében az átalakuló igény- és szolgáltató rendszernek – emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatás rádiójának vendége.

Az egyeztetési folyamat május 9-én vette kezdetét: az önkormányzatok elé került az elkészült kormányzati koncepció összefoglalója, illetve a változtatásokat is magába foglaló munkaanyag. Tállai András, államtitkár az átalakítás stratégiai kérdéseiről minden önkormányzati szövetséggel tárgyalóasztalhoz ül. A részletes, aprólékos munkát kívánó egyeztetés sorozatot pedig az Önkormányzati Államtitkárság munkatársai folytatják le a különböző szövetségekkel. A koncepció a kormányzati koordinációs előkészítő fórumnak is megküldésre került. A szakmai vélemények megismerése után a parlamenti frakciókat is bevonják a tárgyalásokba. A lehető legszélesebb alapokon viszik végig az egyeztetéseket. Reményeink szerint az új törvényt év végéig elfogadja a parlament. Ezután fokozatosan, felkészülési időt biztosítva lépne életbe a jogszabály – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az átalakítások a megyei önkormányzatok szerepét újraértelmezik, mivel a kormány biztos alapokra akarja helyezni az önkormányzatiság ezeréves oszlopait. Az elmúlt évek során a jogszabályi előírások miatt a megyék sok fenntarthatatlan intézményt kaptak a településektől, amely mára finanszírozhatatlan helyzetet eredményezett számukra. Az új törvény jelentősen átalakítaná ezért az intézményfenntartói, vagyonkezelői szerepkörüket, a területrendezési, területfejlesztési kérdésekbe pedig nagyobb beleszólást kapnának – tette hozzá Gasparics Emese.

A jegyzők jelenleg inkább államigazgatási, hatósági feladatot végeznek, a jövőben ez a szerepük megmarad. Elsődlegesen a járási hivatalokba kerülnek, azonban az önkormányzatokban továbbra is meglesz a megfelelő hivatalnoki adminisztrációs háttér. Az új törvény rendet kíván tenni az önkormányzatok mérhetetlen mennyiségű feladatai között. Az újjászervezés során el kell különíteni az önkormányzati feladatokat és az államigazgatási-közigazgatási hatósági jellegű ügyeket. Így az önkormányzatok valóban csak a helyi ügyekkel, településüzemeltetéssel foglalkoznának – emelte ki a helyettes államtitkár.

A jelenlegi normatív szabályozás helyett feladatfinanszírozási formát kívánunk felépíteni, mely mellett szigorúbb lesz a szabályozás. Az új struktúrában a szükséges forrásokat csak arra a feladatra lehet felhasználni, amelyre utalták azokat. Ez kiszámítható, átlátható rendszert fog biztosítani. Az önkormányzatok a kötelező feladataikat azonos módon, optimális színvonalon tudják teljesíteni. Önként vállalt feladatokat, illetve fejlesztéseket pedig csak a forrás meglétével vállalhatnak – zárta szavait a Rádió Orient vendége.”

Forrás:
Gasparics Emese: többlépcsős egyeztetésben formálódik az új önkormányzati törvény, OrientPress, 2011. június 10.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.