Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Új feladatot kapott az Igazságügyi Szolgálat Komárom-Esztergom Megyében

Szerző: 2011. június 16.No Comments

„A Szolgálat által ellátott szakmai tevékenységek közül kiemelkedik az áldozatsegítés, hiszen a Kormány az EU-elnökség idején is prioritásként kezeli ezt a területet – hangsúlyozta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerdán, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának megújulása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
A Kormányablak működésével kapcsolatos tapasztalatok során kiderült – folytatta az államtitkár -, hogy számos esetben jogi segítségnyújtásra is szüksége van az ügyfeleknek. Ezért mostantól a Kormányablak épületében is megtalálható a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat – tájékoztatott Répássy Róbert.

Az államtitkár elmondta: ez a költözés mind szakmai, mind pedig az ügyfelek szempontjából kiváló döntés. A jogi segítségnyújtás nem a Kormányablak nyilvános terében zajlik, hanem attól elkülönítve, bizalmas helyen lehetséges az azonnali segítségnyújtás az állampolgárok számára – tette hozzá Répássy Róbert.

Az államtitkár kiemelte: a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat várhatóan a jövő évtől szerepet kap a kirendelt védői tevékenység koordinálásában is. Bár jelenleg is foglalkozik pártfogó ügyvédekkel, de sokszor a kihelyezett védőket szubjektív szempontok alapján választják ki. Ezen változtatni szeretnénk. Ezért a terv az, hogy a védőket a jövőben az Igazságügyi Szolgálaton keresztül választanák ki, s a kirendelő hatóság csak annak szükségét állapítaná meg – mondta Répássy Róbert, majd hozzátette: ez fontos lépés a védelemhez való jog nagyobb fokú biztosítása szempontjából, valamint biztosíték arra, hogy az állam által biztosított kötelező védelem a legfelkészültebb védőkből kerüljön ki.

Az áldozatsegítés területén is új feladatokat kaphat a Szolgálat – hangsúlyozta Répássy Róbert. Fontos, hogy az itt dolgozó kollégák szolgáltató jelleggel tudassák az állampolgárokkal, a bűncselekmények áldozataival, hogy van Áldozatsegítő Szolgálat, ahol akár pszichológiai tanácsadást is igénybe vehetnek.”

Forrás:
Új feladatot kapott az Igazságügyi Szolgálat Komárom-Esztergom Megyében, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2011. június 15.