Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egyeztetés zajlott a készülő ombudsmani törvényről

Szerző: 2011. június 17.No Comments

„Az alapvető jogok biztosáról szóló törvényről egyeztettek ma a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.
2011. június 15-én dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár a készülő ombudsmani törvényről egyeztetett Fülöp Sándorral, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával, Kállai Ernővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával, valamit Péterfalvi Attilával, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetőjével. A megbeszélésen részt vettek a KIM közigazgatási és igazságügyi helyettes államtitkárai is. A törvénytervezetről folytatott megbeszélésre Jóri András adatvédelmi biztost is meghívták, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt az egyeztetésen.

Gál András Levente elmondta, hogy az Alaptörvény jogalkotási feladatot teremtett, ennek alapján a tárcánál megindultak az előkészítési munkák. A törvénytervezetet elküldték az ombudsmanoknak egyeztetésre, és Rétvári Bence parlamenti államtitkár Fülöp Sándorral, Gál András Levente pedig Kállai Ernővel folytatott megbeszélést.

A tervezet egységes ombudsmani rendszert épít ki, amelyben valamennyi hatáskör gyakorlója az alapvető jogok biztosa lenne. Az előkészítés azokra a tapasztalatokra épít, hogy a több-biztosi rendszer nem eléggé hatékony, ezzel szemben egyetlen ombudsman az alapjogok teljes spektrumának védelmét el tudja látni.

Péterfalvi Attila emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az egységes jogvédelem hiányában Magyarország „B” státuszt kapott az ENSZ emberi jogi főbiztosságától. Amennyiben az egységes jogvédelem létrejön, az „A” kategória elérhetővé válna.

A Kormány jogalkotási terve alapján az alapvető jogok biztosáról szóló törvényt még a tavaszi ülésszakon elfogadná az Országgyűlés.”

Forrás:
Egyeztetés zajlott a készülő ombudsmani törvényről, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2011. június 15.
Az ombudsmanról szóló törvényről egyeztettek a minisztériumban, Népszabadság/MTI, 2011. június 15.