Hatvanöt éve indult az első kereskedelmi mobilszolgáltatás

„Az első kereskedelmi mobil rádiótelefon szolgáltatás 1946. június 17-én indult a Missouri államban található St. Louisban. Az akkor elképesztő modernnek számító rendszer számos aspektusából különbözött a mai mobiltelefonos technológiáktól: Így például nem a ma kizárólagosan elterjedt cellás megoldást alkalmazta a szolgáltatást az AT&T-vel közösen üzemeltető Southwestern Bell, hanem az egész várost egyetlen adóállomással sugározták be.

A mobilszolgáltatás akkortájt nem a GSM és NMT rendszerek által később használt 450-900+ MHz-es frekvenciasávban működött, hanem a 150 MHz-es sávban, lényegében VHF-alapokon. A rendszer voltaképpen az analóg kapcsolóközpontoknak adott egy rádiós kimenetet, így a rádiótelefonnal fel lehetett hívni más mobilos előfizetőket, valamint vezetékes számokat – a kapcsolás természetesen visszafelé is működött. Az előfizetésért havi 30 dollárt kellett fizetni, a hívás pedig egységáras volt, mivel még nem álltak rendelkezésre olyan rendszerek, mellyel megfelelő hatékonysággal lehetett volna az időt mérni.

A hívás felépítése a technológia sajátosságai miatt egészen máshogy történt, mint manapság: az előfizető a mikrofongomb benyomásával a kapcsolóközpontot érte el, ahol először azonosítania kellett magát, majd az operátor kapcsolta a hívott felet. Később a visszaélések elkerülése végett biztonsági kódot is kértek az ügyféltől, a rendszer azonban ezzel együtt is gyenge lábakon állt adatbiztonság terén, hiszen a beszélgetésbe kis túlzással bárki belehallgathatott, akinek a megfelelő frekvencián üzemelő rádiókészüléke volt.

Az egyzónás mobilrendszer további érdekessége volt, hogy adó- és vételi oldalon a rádiókészülékek korlátozott teljesítménye miatt más-más antennát alkalmazott, így a központi antenna csak adóirányban működött, a vételt a város öt pontján elhelyezett vevőantenna biztosította. A rádiótelefon arra az antennára csatlakozott, mely a legjobb jel-zaj viszonyt kínálta.

A Mobile Telephony Service (MTS) névre hallgató rádiótelefon-rendszert valójában csak nagy jóindulattal lehetett mobilnak nevezni. A fél-duplex rendszerben működő adó-vevő berendezések tömege megközelítette a 40 kilogrammot, így kizárólag gépkocsikba szerelve lehetett használni egy-egy példányt. ”

Forrás:
Hatvanöt éve indult az első kereskedelmi mobilszolgáltatás, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. június 16.

A bejegyzés kategóriája: távközlés
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.