Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Szemléletváltás az oktatási informatikai támogatásban

Szerző: 2011. június 20.No Comments

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Infokommunikációért Felelős Államtitkársága a korszerű informatikaoktatást és a választás szabadságát elősegítve továbbra is biztosítja a jogtiszta licenc-használatot a hazai köz- és felsőoktatásban. A gyártósemlegesség és a nyílt forráskódú alkalmazások megismertetése érdekében a tárca a HuEdu- és az OpenEdu-csomagokat teszi hozzáférhetővé az oktatási intézmények számára.
Az NFM az eddigieknél sokkal kedvezőbb feltételekkel juttatja zárt forráskódú licencekhez az oktatási intézményeket. A Digitális Megújulás Stratégiának megfelelően a cél a nyílt és zárt forráskódú termékek piaci egyensúlyának elősegítése, a beszerzések ár-érték arányának javítása, az oktatásban az informatikai tudás- és eszköztár fejlesztése, sokszínűbbé tétele.

A korábbi szerződés értelmében tavaly 1,5 milliárd forintba került a zárt forráskódú oktatási licencek beszerzése. A kormány által idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett a költségvetés számára. Az új szerződés alapján a köz- és felsőoktatási intézményekben 75 000 felhasználó számára válnak elérhetővé a nyílt forráskódú szoftverek.

Az állam által finanszírozott használati jogok körének az ár-érték arány javítása érdekében lezajlott felülvizsgálata eredményeként a licencelési alap a gépszámról az oktatói létszámra helyeződött át. A felsőoktatásban ésszerűsödött a szerver licencek költségeihez való hozzájárulás. Az otthonhasználat támogatásának csökkentése mellett a rászorulók számára továbbra is biztosított lesz a hozzáférés. Az egészségügyben azok az orvosok is használhatják a licenceket, akik valamely oktatási intézmény teljes- vagy részmunkaidős oktatójaként tevékenykednek. Az új konstrukcióban kialakított árak a köz- és felsőoktatási intézményeken kívül többek között a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, valamint az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. számára is érvényesek.

A céloknak megfelelő jelentős változás, hogy ettől az évtől nyílt forráskódú szoftvereket, és a hozzájuk kapcsolódó támogatási és oktatási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek állami finanszírozás mellett a köz- és felsőoktatási intézmények. A közoktatásban egy speciális oktatást támogató csomag, a felsőoktatásban pedig egy nyílt forráskódú rendszer áll a diákok, tanárok és dolgozók rendelkezésére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a különböző technológiák versenye élénküljön az oktatási szférában is. Az új konstrukció szerint a szerver szoftverek esetében az intézmények önállóan döntenek majd és szerzik be a tevékenységükhöz legjobban illeszkedő, azt leghatékonyabban támogató informatikai megoldásokat. Fontos és előremutató változás, hogy a megállapodás alapot teremt az oktatási ágazat számára a számítási felhő használatára. Ez az új informatikai technológia idő- és költséghatékonyan nyújt magasabb minőséget, ami további megtakarítást jelenthet az elkövetkező években.

A Tisztaszoftver programhoz kapcsolódóan a HuEDU és az OpenEDU programok révén hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé válnak a nyílt forráskódú szoftverek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások az alap-, közép- és felsőoktatási intézmények számára. A támogatási programot is magába foglaló új kezdeményezéseknek köszönhetően az oktatási intézmények anyagi lehetőségeiktől függetlenül hozzáférhetővé tehetik a legmodernebb informatikai megoldásokat és a nyílt forráskódú alkalmazásokat, biztosíthatják diákjaiknak a magas szintű informatikai tudás megszerzéséhez elengedhetetlen feltételeket.”

Forrás:
Szemléletváltás az oktatási informatikai támogatásban, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2011. június 20.